Podľa eurokomisára Gentiloniho musia digitálne giganty platiť viac daní, keďže sú víťazmi koronakrízy
06 | 09 | 2020 I SITA

Veľké technologické spoločnosti musia v Európe platiť férovú sumu daní, keďže sú skutočnými víťazmi koronakrízy. Povedal to pre televíznu stanicu CNBC eurokomisár pre hospodárstvo a dane Paolo Gentiloni.


V roku 2018 Európska komisia (EK) navrhla 3-percentnú digitálnu daň a uviedla, že daňový systém sa musí v digitálnom veku aktualizovať. Biely dom argumentoval, že digitálna daň je neférová, keďže sa neproporcionálne týka amerických firiem.

Avšak pandémia ochorenia COVID-19 podporila veľké technologické spoločnosti, keďže mnohí spotrebitelia sú od týchto firiem závislé pri práci na diaľku, nakupovaní a pri komunikácii. "Tieto gigantické digitálne platformy sú z ekonomického hľadiska skutočnými víťazmi krízy," poznamenal Gentiloni.

Európska únia sa chystá navrhnúť v roku 2021 novú digitálnu daň, ak vyjednávania na úrovni Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) nebudú do konca tohto roka úspešné. "Ak nebudeme mať dobré výsledky na globálnej úrovni, Európska komisia na budúci rok predloží náš vlastný návrh," konštatoval Gentiloni.

Trump chce ponechať vojenské noviny. Pentagón hovorí o neistote v rozpočte
Pentagón oznámil ukončenie činnosti dlhotrvajúcich novín americkej armády, avšak americký prezident Donald Trump prehlásil, že noviny Stars and Stripes sú v bezpečí, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 09 | 2020 | Marek Molnár