Rusko rozšírilo svoj sankčný zoznam o 41 Ukrajincov vrátane Porošenka
05 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Rusko rozšírilo ekonomické sankcie voči ukrajinským predstaviteľom o viac ako 40 nových mien vrátane bývalého prezidenta Petra Porošenka. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.


Podľa vyhlášky zverejnenej v piatok večer sa sankčný zoznam rozšíril o 41 Ukrajincov. Okrem Porošenka naň pribudol aj Sviatoslav Vakarčuk, rockový spevák, ktorý vedie liberálnu stranu Hlas.

Celkovo sa na sankčnom zozname nachádza už 363 Ukrajincov a 68 firiem, ktorým Rusko zmrazilo aktíva v súvislosti s konfliktom na východe Ukrajiny.

Konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste tamojších proruských nálad. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13.000 životov.

Hlavným nepriateľom Rusov sú „vychytávky“, tvrdí ruský minister obrany
Sergej Šojgu je presvedčený, že ani najkvalitnejšie fotografie a videá nemôžu nahradiť zážitok z osobnej skúsenosti. Uviedol portál News.rambler.ru. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Európska únia proti Rusku zaviedla reštriktívne opatrenia v júli roku 2014. Sankčné opatrenia boli sprísnené v septembri 2014.

Európska rada v marci 2015 spojila účinok reštriktívnych opatrení s nedodržiavaním minských mierových dohôd zo strany Ruska. Odvtedy EÚ zvažuje predĺženie hospodárskych sankcií voči Rusku každých šesť mesiacov.

Sankcie EÚ sa zameriavajú na ruský finančný, energetický a obranný priemysel, bránia bankám v prístupe na trhy EÚ a obmedzujú dovoz určitých tovarov do EÚ.

Na Kryme muselo zasahovať 8 stíhačiek, aby zadržali tri americké bombardéry B-52 (VIDEO)
Ruská armáda vyslala osem stíhačiek na odradenie flotily amerických bombardérov blížiacich sa ku Krymu. Misia USA zahŕňala vzácny let nad Ukrajinou, pričom vo veľkom preukázali svoje letecké schopnosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár