EÚ nezapíše Lukašenka na čiernu listinu: Nemecko, Francúzsko a Taliansko odmietli návrhy Poľska a pobaltských štátov voči Bielorusku
05 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Európa je známa svojimi politickými chybami a teraz sa objavila nová: priepasť medzi „hlavnou EÚ“ a periférnymi krajinami podriaďujúcimi sa USA v oblasti zahraničnej politiky, ako sú Spojené kráľovstvo, Poľsko a tri pobaltské štáty, informuje portál RT.


Podľa nemeckých mainstreamových novín Die Welt s odvolaním sa na svoje vlastné zdroje sa traja najmocnejší členovia bloku spojili, aby zrušili tvrdé návrhy voči Bielorusku, ktoré presadila Varšava a pobaltské hlavné mestá. Berlín, Paríž a Rím odmietli sankcionovať zvoleného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka kvôli sporným voľbám, ktoré sa uskutočnili minulý mesiac.

Nemecko, Francúzsko a Taliansko uviedli, že „napriek okolnostiam by komunikačné kanály s Lukašenkom mali zostať otvorené“, pretože podľa ich názoru by jeho zapísanie na čiernu listinu viedlo k úplnému pozastaveniu dialógov s Bieloruskom, vysvetlil portál Die Welt.

Konzervatívny denník, ktorý bol ironicky založený ako propagačný portál pre britské okupačné jednotky v 40. rokoch, uviedol, že Východoeurópania požadujú zavedenie reštriktívnych opatrení voči bieloruskému vodcovi. Možno nie náhodou, ale Washington taktiež otvorene presadzuje odstúpenie Lukašenka.

Ruský minister viní Ukrajinu z podnecovania nepokojov v Bielorusku
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil v stredu Ukrajinu z podnecovania nepokojov v susednom Bielorusku. Uviedol tiež, že nevidí dôvod rokovať s bieloruskou opozičnou radou, ktorá vznikla v reakcii na celonárodné protivládne... Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | TASR


V rozhovore zverejnenom vo štvrtok trvalý zástupca USA pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe James S. Gilmore III trval na tom, aby Lukašenkovi bolo povedané, že musí opustiť úrad. „To, čo sa momentálne musíme urobiť, je pokúsiť sa presvedčiť Lukašenka, že za týchto okolností nemôže byť prezidentom krajiny. Myslí si, že podvodné voľby, po ktorých nasleduje brutálne potláčanie ľudí, sú dobré,” uviedol Gilmore.

V polovici augusta vyšlo najavo, že po protestných zhromaždeniach v Bielorusku EÚ zvažovala zapísanie na zoznam 15 až 20 bieloruských úradníkov, ktorým by bol zakázaný vstup na územie bloku a prístup do jeho bankového systému. Sankcie EÚ proti Bielorusku za porušovanie ľudských práv predtým platili od roku 2004 do roku 2016 a táto čierna listina zahŕňala až 130 osôb.

Na neformálnom stretnutí v Berlíne 27. - 28. augusta sa vodcovia ministerstiev zahraničných vecí členských štátov EÚ rozhodli čo najskôr zostaviť zoznam sankcií uvalených na Bielorusko.

Merkelová tvrdí, že niekto chcel Navaľného „umlčať“, ale tiež tvrdí, že „otrava“ nebude mať vplyv na Nord Stream 2
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu uviedla, že hospitalizovaná osobnosť ruskej opozície Alexej Navaľnyj bola "obeťou trestného činu", pričom vyzvala Moskvu, aby „odpovedala na otázky, na ktoré môže odpovedať iba ruská vláda“, informuje... Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Marek Molnár