Elon Musk oznamuje „úžasnú“ misiu na Mars, avšak pripúšťa, že prví kolonisti takmer určite zomrú
05 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Elon Musk ohlásil plánovanú výpravu spoločnosti SpaceX na Mars a uviedol, že kolónia bude „úžasná“, ak bude misia úspešná. Miliardár však pripustil, že existuje „veľká šanca“, že prví osadníci zomrú, informuje portál RT.


SpaceX má ambiciózne plány na vyslanie jednej zo svojich rakiet Starship na Mars už v roku 2022 a ešte ambicióznejšie plány na misiu s posádkou len o dva roky neskôr.

Elon Musk, zakladateľ spoločnosti SpaceX, tento týždeň oznámil projekt na konferencii, pričom ukázal, že verí, že dostať ľudí na Mars bude hračkou v porovnaní s problémom budovania sebestačného mesta v cudzom prostredí.

"Budeme stavať továreň na pohonnú hmotu, počiatočnú základňu na Marse - Mars Base Alpha - a potom ju dostaneme do bodu, kedy bude sebestačná," vysvetlil Musk.

Mesiac záhadne hrdzavie aj napriek nedostatku vzduchu a tekutej vody
Vedci uprostred nových vesmírnych misií objavili na mesačnom povrchu bizarnú a neočakávanú anomáliu, Mesiac, ktorý je bez vzduchu a vody, hrdzavie, informuje portál RT, Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Chcem zdôrazniť, že je to veľmi nebezpečná a ťažká vec, nič pre slabé povahy. Existuje veľká šanca, že zomriete. Bude to ťažké, ale bude to skutočne nádherné, ak to vyjde,“ dodal.

Technologický podnikateľ tiež odhalil podrobnosti o stave misie a odhalil, že SpaceX „napreduje“ s vývojom rakety Starship.

"Rýchlo vyrábame ďalšie a ďalšie vesmírne lode a čoskoro začneme s posilňovačom," uviedol a dodal, že "ide o zväčšenie výrobného systému, čo je ťažká časť, ale aj tak v tejto oblasti napredujeme."

Stačí milión a kúpite si najbezpečnejšie miesto na svete - vojenský bunker (VIDEO)
Na predaj sú totiž britské bunkre z druhej svetovej vojny - najlacnejší z nich stojí menej ako milión eur. Ochránia aj pred pandémiou. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Vzhľadom na obrovské ťažkosti so založením kolónie v drsnom teréne na Marse a rok cesty, ktorú je treba podniknúť, aby ste sa tam dostali, je dosť isté, že Musk má pravdu o zomierajúcich kolonistoch na Marse.

Tím SpaceX však pracuje na znížení rizika náhodnej smrti a na uľahčení prechodu kolonistov, až na to bude čas.

Napriek nebezpečenstvám spojeným s misiou a skutočnosti, že ide jednosmernú cestu, sa ľudia prihlásili na expedíciu ako dobrovoľníci, pričom v roku 2013 začala agentúra SpaceX prijímať prihlášky.

Nebojácny hasič zachránil ženu, ktorá bola uväznená na okne na 16. poschodí, zatiaľ čo jej byt horel (VIDEO)
Zábery z odvážnej záchrany, pri ktorej hasič hrdinsky zišiel po lane na 16. poschodí výškovej budovy, aby zachránil uväznenú ženu, zatiaľ čo jej byt horel, sa teraz šíria internetom, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Marek Molnár