Študentov na odbornej praxi zamestnávatelia do Sociálnej poisťovne neprihlasujú
04 | 09 | 2020 I SITA

Zamestnávatelia, u ktorých budú v novom školskom roku praxovať žiaci a študenti stredných a vysokých škôl, nemusia týchto študentov a žiakov prihlasovať do registra Sociálnej poisťovne a ani za nich odvádzať poistné na sociálne poistenie.


V tlačovej správe na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. V tejto oblasti nemajú zamestnávatelia žiadne oznamovacie či iné povinnosti. Skutočnosť, že žiak alebo študent má počas výkonu praxe nárok na odmenu, nie je v tejto súvislosti rozhodujúca, tvrdí hovorca poisťovne.

Ak totiž žiak strednej školy vykonáva praktické vyučovanie v zmysle zákona o odbornom vzdelávaní a príprave alebo študent vysokej školy praktickú výučbu alebo odbornú prax podľa zákona o vysokých školách, nemá postavenie zamestnanca v sociálnom poistení. "Znamená to, že obdobie výkonu odbornej praxe sa im v budúcnosti nezarátava na dôchodkové účely," dodal Višváder.

Bonul stratil bezpečnostnú previerku! Donedávna mal prístup všade a ku všetkému
Žatva sa skončila. Bude sa treba poobzerať po iných ako štedrých štátnych zákazkách. Bez previerky už Bödörvci nemajú šancu uberať z našej spoločnej kasy. Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Ivan Brožík