Libanonská armáda objavila v prístave v Bejrúte ďalšiu skrýšu dusičnanu amónneho
04 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Libanonské bezpečnostné sily objavili štyri tony nebezpečnej chemikálie v prístave zasiahnutom výbuchom.


Látku odhalili vo štvrtok armádne jednotky pôsobiace v prístave, informovali libanonské médiá. Štyri tony dusičnanu amónneho boli nájdené v prepravnom kontajneri. Po tomto zistení bola látka rýchlo odstránená armádnymi inžiniermi, píše rt.com. Podľa tlačovej agentúry Akhbar Al-Youm colní úradníci v prístave nevedeli o prítomnosti tejto chemikálie.

Veľká časť Bejrútu je po rozsiahlom, minulomesačnom výbuchu v troskách a mestský prístav - cez ktorý prechádzajú tri štvrtiny dovozu a vývozu krajiny - je úplne zničený. Predpokladá sa, že výbuch spôsobilo 2 700 ton dusičnanu amónneho, ktorý bol od roku 2014 uskladnený v prístavnom sklade v nevyhovujúcich podmienkach. Úradníci prístavu, ktorí dohliadali na skladovanie a bezpečnosť chemikálie boli zatknutí, pričom vyšetrovanie stále pokračuje.

Výbuch zabil najmenej 190 ľudí, viac ako 6 000 zranil a asi 300 000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou. Následná vlna verejného hnevu zapríčinila pád libanonskej vlády a tohtotýždňové vymenovanie nového predsedu vlády nemalo žiadny vplyv na šírenie nepokojov v krajine. V uliciach stále prichádza ku zrážkam demonštrantov a poriadkovej polície.

Slovensko je podľa nemeckých médií tiež "mafiánsky štát"
Verdikt nad vraždou Kuciaka je škandál, šok je veľký, realita jasná! Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Ivan Brožík