Atény a Ankara súhlasia s rokovaniami kvôli sporným vodám v Stredomorí, tvrdí Stoltenberg
04 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Grécko a Turecko sa stretnú na rokovaniach s cieľom znížiť pravdepodobnosť potýčky vo východnom Stredomorí a zaviesť mechanizmy na prekonanie konfliktu, oznámil šéf NATO Jens Stoltenberg, informuje portál RT.


Tieto dva štáty sú spojencami NATO, avšak mesiac potom, čo Ankara vyslala výskumné plavidlo do sporných vôd neďaleko Cypru, boli v "námornej slepej uličke". Prieskumné plavidlo bolo vyslané do vôd po podpísaní dohody o vŕtaní s Egyptom, ktoré podľa Ankary smeruje k ťažbe energeticky bohatých vôd východného Stredomoria, aj keď Turecko minulý rok podpísalo podobnú dohodu s Líbyou.

S tým, ako turecké námorníctvo v súčasnosti organizuje vojenské cvičenia blízko severného Cypru, sa Francúzsko a Taliansko sa pripojilo ku Grécku na vlastné vojenské cvičenia neďaleko Kréty, pričom v posledných týždňoch sa napätie neustále zvyšuje.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok oznámil, že obe strany sa minimálne dohodli, že zabránia „incidentom“ v sporných vodách východného Stredomoria.

Medzinárodný trestný súd namieta proti sankciám USA na sudcov, ktorí vyšetrujú americké vojnové zločiny
Začlenenie americkej prokurátorky Fatou Bensoudej do čiernej listiny predstavuje „neprijateľný pokus o zásah do právneho štátu“, uviedol Medzinárodný trestný súd (ICC) po tom, čo americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo oznámil sankcie,... Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Po mojich rokovaniach s gréckymi a tureckými vodcami sa obaja spojenci dohodli na začatí rozhovorov v NATO s cieľom ustanoviť mechanizmy s cieľom znížiť riziko nehôd vo východnom Stredomorí," uviedol Stoltenberg vo vyhlásení.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vylúčil akékoľvek ústupky Grécku s tým, že jeho krajina si vezme „čokoľvek, na čo má právo v Stredozemnom, Egejskom a Čiernom mori.“ Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa medzitým zaviazal rozšíriť územné nároky svojej krajiny v Iónskom mori o 12 námorných míľ od jeho pobrežia, čo bolo podľa Turecka skôr dôvodom vojny.

Napriek neústupnej rétorike turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu začiatkom tohto týždňa uviedol, že Turecko je „pripravené na dialóg“ s Gréckom.

Pri pobreží Srí Lanky horí obrovský supertanker (video)
Na palube supertankeru v Indickom oceáne neďaleko východného pobrežia Srí Lanky, prevážajúceho asi dva milióny barelov ropy, vypukol vo štvrtok požiar. Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Ivan Brožík