Americké vojenské letectvo pripravuje pre prezidenta „nadzvukový“ Air Force One
04 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Byť raz tak rýchlejšie hoci aj na druhom konci sveta, ak je to potrebné. Tak v skratke znie zámer.


Americké letectvo urobilo prvý krok k vytvoreniu nadzvukovej „série č. 1“ pre americkú hlavu štátu, keď podpísalo zmluvu so spoločnosťou Exosonic na vypracovanie projektu na takéto lietadlo, píše Military a informuje portál russian.rt.com. Zároveň sa predpokladá, že aerodynamický tresk z prekonania rýchlosti vzduchu pri prekonávaní nadzvukovej bariéry nebude zasahovať do ľudí na zemi, zatiaľ čo americký prezident sa bude môcť pohybovať po svete dvakrát rýchlejšie.

Minulý mesiac podpísal prezidentský úrad pre leteckú dopravu spoločnosti Exosonic zákazku na vývoj koncepcie nadzvukovej leteckej dopravy americkej hlavy štátu s "nízkou intenzitou zvukovej bariéry".

Výzvedných letov na hranici s Ruskom pribúda
Ruská stíhačka MiG-31 bola vyslaná do vzduchu, aby zachytila ​​hliadkové lietadlo Orion nórskych vzdušných síl nad Barentsovým morom. Keďže letelo na kurze, vedúcom k vzdušnému priestoru Ruskej federácie, bolo úlohou pilota prinútiť výzvedný stroj... Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


V rámci dvojročnej zmluvy na vypracovanie projektu, ktorý má názov „Board No. 1“, sa spoločnosť zaviazala vypracovať technické parametre lietadla vrátane výkonu, hmotnosti, rozmerov, usporiadania kokpitu, typu komunikačných systémov a tiež poskytnúť virtuálny model vnútornej časti kokpitu lietadla. Predpokladá sa, že nová konštrukcia draku lietadla a motorov umožní stroju dosiahnuť nadzvukovú rýchlosť bez toho, aby to spôsobovalo nejaké hlučné efekty na zemi.

Exosonic navyše samostatne pracuje na 70-miestnom prúdovom lietadle pre cestujúcich, ktoré podľa predstavy dosiahne rýchlosť 1,8 Macha a bude tiež schopné „ lietať nízko nad zemou a vodou s tlmenými zvukovými efektmi “. Spoločnosť má v úmysle predstaviť prototyp verejnosti v roku 2025.

Trump predstavil nový dizajn prezidentského špeciálu Air Force One. Aké má novinky?
Americký prezident Donald Trump predstavil vo štvrtok návrh nového dizajnu prezidentskej letky Air Force One. Nový dizajn, ktorý šéf Bieleho domu prezentoval pre stanicu ABC, zamieňa ikonický svetlomodro-biely náter exteriéru za "vlasteneckejšie... Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | TASR