Zachráni ľudí v mestách záhradníčenie na zelených strechách?
03 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

V budúcnosti by pestovanie plodín už nemuselo byť len doménou vidieka. Podľa prognóz sa väčšina ľudí presídli do miest, ktoré skrývajú zatiaľ netušené možnosti na záhradníčenie. Príkladom je najväčšia „zelená“ mestská strecha Ázie, ktorá sa nachádza v Thajsku, uvádza portál Czechcrunch.


Svet sa nám postupne zapĺňa stavbami, ktoré nás oberajú o pôdu, čo jedným z dôsledkov rastúceho počtu obyvateľstva. Podľa aktuálnych odhadov OSN by malo v roku 2050 na našej planéte existovať až 9,7 miliárd ľudí. A každý bude potrebovať potravu.

Ako uvádza portál czechcrunch.cz s odvolaním sa na web CNBC, približne 68 percent z nich bude bývať v mestských aglomeráciách, čo by znamenalo, že asi len tretina ľudí bude žiť na miestach vhodných na pestovanie plodín či chov hospodárskych zvierat. Ich úlohou by malo byť zabezpečiť dostatok jedla aj pre obyvateľov betónových džunglí.

Bizarný výtvor alebo dom budúcnosti? Česi vyrobili prvý plávajúci dom z 3D tlačiarne (VIDEO)
Veľký svetový unikát sa podarilo vytvoriť Čechom, ktorí zrealizovali tzv. Prvok. Jedná sa o prvý plávajúci dom pochádzajúci z 3D tlačiarne. Teraz na dlhšiu dobu zakotví v Prahe. Takmer 40 tonový dom zhotovený z betónu už začína Pražanov v názore na... Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Zo súčasnej svetovej 7,8 miliardovej populácie sa poľnohospodárstvu venuje necelých 27 percent obyvateľstva. A ich počet klesá. Vedci a rôzni odborníci preto hľadajú alternatívne spôsoby riešenia. Jedno z nich ponúka projekt strešnej záhrady (Thammasat University Rooftop Farm) od architektonického štúdia Landprocess v Thajsku.

Projekt v sebe spája využívanie slnečnej energie, zachytávanie dažďovej vody, ekologické pestovanie plodín a zároveň slúži ako otvorená učebňa pre miestnych študentov, ktorí sa tu vzdelávajú v oblasti udržateľných poľnohospodárskych techník.

Strecha univerzity sa zmenila na farmu. Foto: @Landprocess


Strešná záhrada bola vytvorená v štýle tradičných thajských ryžových polí, ktoré pripomínajú terasy. Na nich pestujú viac ako 40 druhov plodín, okrem iného ryžu, bylinky a zeleninu, ale nechýbajú ani ovocné stromy, píše ďalej czechcrunch.cz. Všetky rastliny boli starostlivo vybrané tak, aby im miestna klíma čo najlepšie vyhovovala. Vďaka tomu je táto ojedinelá mestská farma schopná ročné vyprodukovať toľko plodín, že to vystačí na prípravu 80-tisíc porcií jedla ročne.

Vidiecka mládež je menej spokojná so životom a viac sa obáva o svoju budúcnosť ako tá mestská
Mladí na vidieku sú menej spokojní so životom a viac sa obávajú o svoju budúcnosť ako mestská mládež. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus urobeného pre Radu mládeže Slovenska (RmS), ktorý agentúre SITA poskytla Alexandra Virostková z RmS.... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | SITA


O spracovanie úrody sa stará miestna kuchyňa. Študenti tak môžu ochutnať plody vlastnej práce. Samozrejmosťou je spracovanie zvyškov na kompost, ktorým je následne celá záhrada hnojená. Solárne panely majú za úlohu poskytovať dostatok energie pre potreby farmy i objektu, na ktorom je vybudovaná, dopĺňa czechcrunch.cz.

Zelená strecha je zároveň navrhnutá tak, aby čo najefektívnejšie zachytávala dažďovú vodu. Prostredníctvom terás putuje do 4 jazierok, ktoré za rok naakumulujú až 11 miliónov litrov vody, opäť použiteľnej na polievanie. Miesto okrem toho ponúka aj relaxačné zóny, vyhliadku či zatrávnený amfiteáter. Celý komplex dokončili pomerne nedávno, hoci s výstavbou začali len v roku 2019. Postupne by mali pribudnúť aj ďalšie projekty univerzity, ktorých cieľom je čo najväčšia udržateľnosť prevádzky.

Huby môžu byť jedlom budúcnosti
Írski výskumníci zo spoločnosti MBio sa snažia vypestovať huby, ktoré by boli ešte bohatšie na živiny a v zime by sa stali zásobárňou vitamínu D. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD