Vlajková loď Čiernomorskej flotily Ruskej federácie sa vracia do operačnej služby
03 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Prvýkrát po modernizáciach vyplával raketový krížnik “Moskva”na more do služby, informovalo oddelenie informačnej podpory v čiernomorskom regióne. Posádka lode vypracuje úlohy vedenia protilietadlovej obrany.


„Moskva“ sa čoskoro zúčastní na strategickom cvičení “Kaukaz - 2020”. Podľa odborníkov zostáva krížnik najväčšou ozbrojenou loďou v čiernomorskej flotile. Hlavnou zbraňou Moskvy je raketový systém Vulcan s doletom 550 až 700 km. Je vlajkovou loďou flotily, pripomína jej význam v oblasti Čierneho mora portál rt.com.

Strážny raketový krížnik “Moskva”  sa po dokončení modernizačných opráv prvýkrát vydal na more, aby podľa ruského ministerstva obrany vypracoval úlohy v predvečer  začiatku cvičenia strategického velenia a štábov „Kavkaz-2020“ . "V rámci plnenia úlohy  manévrovanie v boji a vedenie boja jednou loďou posádka uskutoční celý komplex námorných bojových cvičení zameraných na koordináciu posádok na mori. Výsledky cvičení budú aplikované na námorných cvičiskách v Čiernom mori,” uvádza sa na webovej stránke vojenského oddelenia informačnej podpory.



Zdroj videa - Youtube.com

Počas praktických simulovaných bojových akcií musí vlajková loď Čiernomorskej flotily uskutočňovať aj protileteckú delostreleckú paľbu a používať prostriedky elektronického boja na podporu vzdušnej obrany. “Jednou z fáz cvičenia bude vypracovanie algoritmu akcií posádky s podmieneným použitím hlavného raketového systému lode,” uviedla armáda.

„Moskva“ bola v roku 2018 zaslaná na opravy a čiastočnú modernizáciu. Práce sa uskutočnili v Sevastopole v 13. lodenici Čiernomorskej flotily. "Loď bude po oprave slúžiť viac ako tucet rokov." Krížnik prešiel rozsiahlymi opravárenskými a modernizačnými prácami. Krížnik „Moskva“ opustil prístavisko po generálnej oprave motora, výmene naftových generátorov a systémov rádiových zariadení. Okrem toho boli na krížniku nahradené stovky metrov káblových trás,” cituje RIA Novosti zástupcu tlačovej služby spoločnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=KDTik8HcbK8

Zdroj videa - Youtube.com

Moskva je vlajkovou loďou projektu 1164 Atlant. Okrem tohto plavidla má ruské námorníctvo ďalšie dva také raketové krížniky: „Varyag“ - v tichomorskej flotile a „maršal Ustinov“ - na severe.

Podľa ministerstva obrany Ruskej federácie je „Moskva“ navrhnutá na útoky proti veľkým povrchovým cieľom a skupinám lodí. Křižník je tiež schopný zabezpečiť bojovú stabilitu protiponorkových formácií a viesť kolektívnu vzdušnú obranu síl flotily v odľahlých oblastiach svetových oceánov. "Okrem toho môže Moskva pomáhať ponorkám v bojovej núdzi a ostreľovať nepriateľské pobrežie, ako aj poskytovať palebnú podporu pri operáciách vylodenia" - uvádza sa v materiáloch vojenského oddelenia.

Celkový výtlak krížnika je 11,3 tisíca ton, dĺžka - 186 m, šírka - 21 m, posádka - 680 ľudí, operatívny dosah - 11 tisíc míľ , rýchlosť - 32 uzlov (59,26) km / h). na krížniku bola nainštalovaná elektráreň s plynovou turbínou. Celkový výkon lodných motorov sa odhaduje na 90-tisíc KW.

Americký torpédoborec USS Ross vplával do Čierneho mora; je pod dohľadom Ruska
Ruské ministerstvo obrany v pondelok informovalo, že Čiernomorská flotila nepretržite monitoruje americký torpédoborec USS Ross, ktorý vplával do Čierneho mora v nedeľu 14. apríla. Čítať ďalej
15 | 04 | 2019 | tasr


Vo výzbroji “Moskvy” je 16 odpaľovacích zariadení protilodného systému Vulcan, protilietadlového raketového systému Fort S-300F (SAM), systému protivzdušnej obrany krátkeho dosahu Osa, delostrelectva AK-130 a AK-630, torpédových zbraní a hlbokých raketometov. Nesie taktiež podvodné bomby RBU-6000.

Dostrel systému „Vulcan“ je 550 - 700 km (podľa niektorých zdrojov vo vylepšenej verzii komplexu - až 1 000 km). Počas letu vyvinuli rakety rýchlosť 2 - 2,5 Macha. Časť cesty k cieľu prekonávajú vo vysokej nadmorskej výške a v záverečnom úseku klesajú na 15 - 20 m.

Vojenskí odborníci sa domnievajú, že návrat “Moskvy” do služby výrazne zvýši schopnosť aktívneho odporu a protivzdušnej obrany čiernomorskej flotily. Podľa odborníkov zostáva krížnik najväčšou ozbrojenou loďou v tejto operačno-strategickej formácii námorníctva.

Ruská fregata Admirál Essen vykonáva cvičenia v Stredozemnom mori
Ruská čiernomorská flotila lodí Admirál Essen trénovala protiopatrenia v prípade masívneho raketového útoku hypotetickým protivníkom. Odohralo sa to v rámci ruského cvičenia v Stredozemnom mori. Čítať ďalej
23 | 03 | 2019 | TASS