Takmer polovica podnikateľov v rámci kontrolnej akcie Turista podvádzala, upozornil Heger
03 | 09 | 2020 I SITA

Finančná správa v auguste počas akcie Turista vykonala 930 kontrol elektronických registračných pokladníc na turisticky najnavštevovanejších miestach Slovenska.


Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedol minister financií Eduard Heger (OĽaNO), 52 percent podnikateľov vyhodnotila finančná správa po kontrolách používania eKasy a vydávania pokladničných bločkov ako poctivých. Zvyšných 48 percent podnikateľov podľa Hegera zadržiava daň z pridanej hodnoty alebo daň z tržieb. "Práve tí poctiví sa dostávajú do veľkej konkurenčnej nevýhody voči nepoctivým," povedal.

Prezidentka finančnej správy Daniela Klučková poukázala na to, že zo 447 podnikateľov, ktorí si neplnili povinnosti voči štátu, bolo 177 subjektov, ktoré počas koronakrízy požiadali od štátu finančnú pomoc. "Na jednej strane peniaze štátu neodvádzali, ale na druhej strane vytasili svoju ruku, aby im štát peniaze dal," povedala. Celková finančná pomoc od štátu pre tieto subjekty podľa nej dosiahla 444-tisíc eur. Pri kontrolnej akcii podľa nej finančná správa nevyrubila žiadnu pokutu. "Účel, ktorý sme chceli, sme splnili, pretože tie tržby sa do evidencie dostali," dodala.

Kontrolóri sa zameriavali napríklad na turistické lokality, miesta atrakcií, okolie vodných plôch a kúpalísk či na trhoviská. Cieľom kontrolnej akcie Turista bolo podľa finančnej správy chrániť podnikateľov, ktorí si svoje povinnosti plnia zodpovedne, aby nedoplácali na tých nezodpovedných. Podnikatelia by si podľa finančnej správy mali dávať pozor na evidovanie tržby v eKase tak, ako to vyžaduje zákon.

AKTUALIZOVANÉ: Kočner je v kauze Kuciak nevinný
Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | TASR