Snowden neurobil nič zlé? Súd rozhodol, že sledovanie telefónov Američanov bolo po celý čas nezákonné
03 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Federálny odvolací súd rozhodol, že program zberu telefónnych metadát, ktorý používa Národná bezpečnostná agentúra na špehovanie Američanov, je nezákonný, presne ako to uviedol pred siedmimi rokmi informátor NSA Edward Snowden, informuje portál RT.


Program „hromadného zberu“ metadát porušil zákon o zahraničnom spravodajstve, o ktorom v stredu rozhodili traja sudcovia deviateho obvodného odvolacieho súdu. Stanovisko vydané sudkyňou Marshou Berzonovou údajne obsahovalo viac odkazov na Snowdena a jeho úlohu pri odovzdávaní programu pre verejnosť - pre ktoré sa stal chceným utečencom.



Samotný Snowden sa k rozsudku vyjadril a uviedol, že si nikdy nepredstavoval, že by súdy odsúdili NSA a udelia mu uznanie za odhalenie programu, „a aj napriek tomu ten deň nastal.“ Spočiatku bol uväznený v Hongkongu, keď USA v roku 2013 zrušili jeho pas, a nakoniec získal politický azyl v Rusku, kde doteraz žije a pracuje v oblasti IT.

Zatiaľ čo tento rozsudok môže oslobodiť obvinenia voči Snowdenovi, jeho význam bol inak symbolický. Ľudia, v mene ktorých americká únia občianskych slobôd (ACLU) podala žalobu - štyria somálski prisťahovalci odsúdení za obvinenie z financovania teroristickej skupiny Al-Shabaab, zostanú nedotknutí, pretože podľa deviateho okruhu program NSA zohrával malú úlohu.



Prípad Basaalyho Moalina a jeho troch spoluobžalovaných bol jediným prípadom uznaným vládou USA, v ktorom boli údaje zhromaždené podľa oddielu 215 zákona USA PATRIOT použité na zaistenie odsúdenia za terorizmus.

Rozsudok nemá žiadny vplyv ani na program dohľadu, pretože v roku 2015 bol nahradený ustanoveniami zákona USA FREEDOM Act, ktorých platnosť sa následne skončila koncom roku 2019. V upravenom programe telefónne spoločnosti zhromažďovali údaje a následne ich poskytovali vláde, čo bolo viac než kontroverzné.

Ruská rozviedka nechápe, ako mohol novičok otráviť iba jedného človeka a práve Navaľného
Ak by proti ruskému opozičnému aktivistovi použili jed novičok, museli by okolo neho všade ležať hromady mŕtvol, tvrdia ruskí špecialisti. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič