Prokurátor ÚŠP podal odvolanie voči rozsudku súdu v kauze vraždy Kuciaka
03 | 09 | 2020 I TASR

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal odvolanie voči rozsudku senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý vo štvrtok oslobodil spod obžaloby Mariana K. a Alenu Zs., ako aj vo veci odkázania poškodených v otázke náhrad škody na civilný súd.


Sťažnosť podali aj zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic a zástupca poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Vo veci bude teraz rozhodovať Najvyšší súd SR. "Prehrali sme bitku, ale vojnu sme neprehrali," vyhlásil po súde prokurátor ÚŠP. Skonštatoval, že v rámci jeho praxe to nie je prvý prípad, keď boli aj v iných sledovaných kauzách obžalovaní oslobodení.

"Je to jednoducho jeden z rozsudkov, kde sme neboli v prvom kole úspešní," poznamenal prokurátor. Myslí si, že predložené dôkazy boli dostatočné na odsúdenie. Verí, že Najvyšší súd SR rozsudok zruší a vráti vec späť na ŠTS. Avizuje, že budú aj v odvolaní navrhovať, aby sa venovala pozornosť aj ďalším novým dôkazom. V pondelok 31. augusta totiž prokurátor podal nový návrh na dokazovanie. Malo ísť o dôkaz proti Marianovi K. a Alene Zs. Týkať sa mal mobilného telefónu obžalovanej.

Kollár ostáva dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov
Vzhľadom na stav nášho súdnictva nám nezostáva nič iné, len dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov a nie na základe niečoho iného. Pre TASR to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Reagoval tak na... Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | TASR


Senát ŠTS v Pezinku vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Obžalovaného Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný. Sudkyňa v prípade Mariana K. a Aleny Zs. v rozsudku odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali.

Podľa rozsudku musí Tomáš Sz. nahradiť rodine Kuciakovcov majetkovú škodu 1490 eur a nemajetkovú škodu 140.000 eur. Molnárovej rodine má zaplatiť nemajetkovú škodu vo výške 40.000 eur. Keďže nebolo dokázané, že Marian K. a Alena Zs. skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali, ŠTS odkázal rodiny Kuciakovcov a Kušnírovcov s ich návrhom na náhradu škody voči Marianovi K. a Alene Zs. na civilný proces.