Najvyšší súd môže verdikt špecializovaného súdu v kauze vraždy Kuciaka zvrátiť
03 | 09 | 2020 I SITA

Podľa špecialistky na trestné právo Lucie Kurilovskej môže Najvyšší súd SR (NS SR) štvrtkové rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vo veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj úplne zvrátiť. Povedala to v rozhovore pre spravodajský portál Webnoviny.sk. Uviedla, že o odškodnenie v civilnom konaní sa podľa nej rodiny obetí báť nemusia.


Kurilovská vysvetlila, že teraz bude o veci rozhodovať NS SR. Keď ten dostane odvolanie, musí si vyžiadať celý spis, preštudovať ho a môže urobiť viaceré rozhodnutia. Buď oslobodzujúci rozsudok potvrdí, čiže prokurátorovi nevyhovie, alebo rozhodne aj sám. NS SR tak môže rozhodnutie ŠTS aj úplne zvrátiť. Ako Kurilovská objasnila, právny názor a náhľad na vec a na vyhodnocovanie dôkazov môžu byť naozaj rôzne.

„Bolo to nakoniec vidieť aj na senáte – nie len tak odročili termín vyhlásenia rozsudku, neboli jednotní pri vyhodnocovaní dôkazov a podľa všetkého sa naozaj udialo, že tým, že mali iba nepriame dôkazy a niektorí členovia senátu mali pochybnosti o vine, museli sa prikloniť na stranu obžalovaného,“ povedala.

Na informáciu, že dvaja sudcovia v procese prehlasovali predsedníčku senátu, Kurilovská reagovala, že to bolo neobvyklé, no zákonné. „Rozhoduje sa väčšinou hlasov, máme trojčlenný senát, predseda senátu hlasuje ako posledný a hlasy, ktoré sú najmenej priaznivé sa rôzne pričítavajú k tým priaznivejším, tak sa nakoniec mohlo stať aj toto,“ priblížila. Dodala, že to bolo legitímne a v súlade s trestným poriadkom, no nie veľmi bežné, rovnako ako odročenie vyhlásenia.

AKTUALIZOVANÉ: Kočner je v kauze Kuciak nevinný
Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | TASR