WHO chváli Švédsku vládu i občanov za zodpovedný prístup k pandémii
02 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Odporúčania švédskych orgánov sa vo Švédsku považujú za niečo, čo treba dodržiavať.


Špeciálny vyslanec Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Dr. David Nabarro ocenil švédske orgány za stratégiu boja proti šíreniu koronavírusovej infekcie, ktorá namiesto prísnych karanténnych opatrení zahŕňa „mäkké obmedzenia“. Informuje portál kp.ru.

"Vo Švédsku bola vláda schopná dôverovať v zodpovednosť verejnosti a verejnosť zas dôverovala vláde," uviedol pre Radio Magic Dr. David Nabarro . " to naša tradícia a je to aj kultúra národa" vysvetľuje švédske ministerstvo zahraničia napríklad absenciu karantény ako inštitútu ochrany proti šíreniu nákazy.

Ministerka zahraničných vecí poznamenala, že Švédsko sa rovnako ako iné krajiny snaží zabrániť šíreniu vírusu, ako aj preťaženiu zdravotnej starostlivosti a vzniku hospodárskej krízy, Švédsko to však podľa nej dokáže „trochu inak“. "Je to preto, že vo Švédsku máme inú tradíciu a kultúru. Máme veľmi malé ministerstvá, veľké právomoci, vysokú úroveň vzájomnej dôvery medzi švédskym ľudom, úradmi a politikmi", uviedla ministerka v rozhovore pre Politico .

Bill Gates vyhlásil, že presne vie, kedy sa pandémia COVID-19 skončí
Bill Gates urobil minulý týždeň v rozhovore pre týždenník The Economist prekvapujúcu a jednoznačne precíznu predpoveď: „Až keď vo svete zomrie niekoľko miliónov ľudí, tak sa pandémia infekčného ochorenia na Covid-19 skončí. Do konca roku 2021... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Gabriel Matta


Odporúčania švédskych orgánov sa vo Švédsku považujú za niečo, čo treba dodržiavať.  Švédsko je však zároveň „úplne“ pripravené prijať prísne opatrenia, ak sa nebudú dodržiavať odporúčania.

Podľa osobitného vyslanca WHO sú tvrdé reštriktívne opatrenia „hrubým nástrojom“, nielenže spôsobujú veľké škody malým podnikom, ale majú tiež veľmi zlý vplyv na príjmy ľudí, ktorí nepodnikajú. Zdôraznil, že v budúcnosti by sa švédsky model boja proti pandémii COVID-19 mal stať príkladom pre ďalšie krajiny.

Pripomeňme, ako napísal web kp.ru, že Švédsko malo najnižšiu úmrtnosť na koronavírus. Na konci druhého štvrťroka 2020 však HDP krajiny pokleslo iba o 7 percent , čo je zhruba o dve tretiny menej, ako by bolo, ak by Švédsko zaviedlo tvrdé karanténne opatrenia.

George Soros varuje, že pandémia koronavírusu ohrozuje existenciu EÚ
Uvoľnenie pravidiel štátnej pomoci zvýhodňuje Nemecko a je mimoriadne neférové voči Taliansku, ktoré už predtým bolo pacientom Európy, tvrdí miliardár Soros. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | TASR