Washington ruší 33-ročné zbrojné embargo na Cyprus
02 | 09 | 2020 I Diana Zaťková
Washington sa v dôsledku intenzívnej grécko-tureckej krízy rozhodol zrušiť desaťročia trvajúce zbrojné embargo na Cyprus. Zrušenie embarga by sa malo týkať predaja nesmrtiacich zbraní.


Zlostnú reakciu Ankary v čase, keď je Turecko v teritoriálnom spore s Gréckom, vyvolalo rozhodnutie USA  zrušiť obmedzenia predaja nesmrtiacich zbraní na Cyprus. Americký štátny tajomník Mike Pompeo toto rozhodnutie oznámil v telefonáte s cyperským prezidentom Nicosom Anastasiadesom. Washington sa chystá upustiť od obmedzení „vývozu, opätovného vývozu, opätovného transferu a dočasného dovozu nesmrtonosných obranných článkov a obranných služieb“ uvalených na Cyprus, hoci iba na jeden fiškálny rok od októbra, uviedlo  vo vyhlásení ministerstvo zahraničia .


Pompeo sám na sociálnej sieti ocenil Cyprus ako „kľúčového partnera Ameriky vo východnom Stredomorí“ a privítal prehlbujúcu sa „bezpečnostnú spoluprácu“ medzi oboma národmi. Tento krok znamená obrat v politike USA v oblasti predaja zbraní de facto rozdelenému ostrovu.


Cyprus bol rozdelený ešte v roku 1974 po tureckej invázii, ktorá nasledovala po gréckom puči. Severovýchodnú časť ostrova odvtedy ovládol odtrhnutý subjekt, ktorý si hovoril Severocyperská turecká republika, čo okrem Ankary neuznáva nikto.


Štvrtok bude v kauze Kuciak dňom prekvapení - spomína sa "nový dôkaz"
Návrh prokuratúry znie - nový dôkaz. Kto čaká vo štvrtok verdikt nad Kočnerom a spol., nemusí sa dočkať. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


V roku 1987, 13 rokov po rozdelení ostrova, USA uvalili svoje zbrojné embargo aby sa predišlo pretekom v zbrojení na ostrove. Teraz by sa však situácia mohla potenciálne vymknúť spod kontroly.Toto oznámenie už nahnevalo Ankaru, ktorá obvinila  Washington z „nerešpektovania rovnosti a rovnováhy“ a vyzvala NATO, aby to prehodnotil. Turecko tiež varovalo, že podnikne „nevyhnutné recipročné kroky v súlade so svojou právnou a historickou zodpovednosťou na zaistenie bezpečnosti obyvateľov cyperských Turkov“, ak USA nezvrátia svoje rozhodnutie.





K tomuto vývoju dochádza v dôsledku vysokého napätia v regióne. Turecko zahájilo misiu na prieskum prírodných zdrojov vo vodách východného Stredomoria, ktorú spochybnilo Grécko a nahnevalo vládu v Aténach.

Vybavili ste si občiansky s čipom? O rok to budete asi musieť absolvovať zas
Srdcom doma (občianske združenie) upozorňuje na potrebu výmeny občianskych preukazov na Slovensku, ktorá môže byť príležitosťou na kvalitatívnu zmenu elektronických služieb. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Turecké plavidlá v súčasnosti vykonávajú prieskum práve medzi Cyprom a gréckym ostrovom Kréta. Grécko odsúdilo turecké kroky, pričom dostalo určitú podporu Francúzska, ktoré do regiónu dokonca vyslalo vojenskú flotilu. Ankara medzitým zahájila cvičenia zamerané na streľbu živými streľbami medzi tureckým pobrežím a Cyprom, ktoré majú trvať od 29. augusta do 11. septembra.

Nemecký objav - šírenie koronavírusu v organizme dokážu zastaviť lieky pre onkopacientov
Klinicky overené a registrované lieky, používané v liečbe onkologických ochorení, dokážu oveľa viac. Sú schopné zastaviť šírenie koronavírusu v organizme. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Ivan Brožík