Prípad Jozefa Chovanca vyvoláva otázniky, preto sa Patakyová obracia na kolegov v Belgicku
02 | 09 | 2020 I SITA

Prípad slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý prišiel o život následkom neprimeraného postupu belgickej polície, vyvoláva viaceré otázniky. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa preto v tejto súvislosti obracia na belgického federálneho ombudsmana a ombudsmanku. Ombudsmanka Patakyová o tom informuje na sociálnej sieti.


Ako ďalej priblížila, nakoľko sa incident odohral v Belgicku, preskúmanie tohto prípadu je vylúčené z pôsobnosti verejnej ochrankyne práv. Preto listom oslovila svojich belgických kolegov, ktorí môžu vo veci konať. Zároveň ich požiadala o informácie, či daný prípad preskúmali. Pokiaľ nie, Patakyová ich požiadala o zváženie, aby v ňom v rámci svojich kompetencií intervenovali a preskúmali rámce porušenia základných práv dotknutého slovenského občana.

Jozefa Chovanca zatli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží približne 60 kilometrov od Bruselu. Vlastnil spoločnosť, ktorá najímala slovenských robotníkov na belgické stavby a medzi krajinami cestoval pravidelne. Dovtedy problémy nemával, no vo februári 2018 sa na palube lietadla správal násilne, sotil do letušky lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo.

Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia. Spravodajský portál Sme.sk priniesol 20. augusta informáciu o záberoch z letiska v belgickom Charleroi, kde jeden policajt nad telom občana SR Jozefa Chovanca hajloval a ďalší policajt mu 16 minút tlačil na hrudník, v dôsledku čoho nakoniec Chovanec zomrel.

Rúška sú oddnes opäť povinné aj pre ľudí s chronickými respiračnými ochoreniami
Nosenie rúšok v interiéri je oddnes opäť povinné aj pre ľudí s chronickými respiračnými ochoreniami. Na sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo vnútra SR (MV SR). Podľa rezortu výnimku udelenú počas letných mesiacov ľudia často neoprávnene... Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | SITA