Pápež varoval, že Libanonu hrozí zánik
02 | 09 | 2020 I Diana Zaťková / TASR

Pápež František v stredu varoval, že Libanonu hrozí "mimoriadne nebezpečenstvo, ktoré ohrozuje samotnú existenciu krajiny". Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa tak vyjadril v súvislosti s augustovým ničivým výbuchom v hlavnom meste Bejrút, ktorý si vyžiadal 190 obetí na životoch a viac ako 6500 zranených, informovala agentúra AFP.


"Libanon nemožno opustiť a nechať osamotený," povedal pápež počas svojej prvej generálnej audiencie, ktorá sa opäť konala po šiestich mesiacoch - odkedy boli pravidelné každotýždenné audiencie z dôvodu koronavírusovej pandémie prerušené. "Mesiac po tejto tragédii... sú moje myšlienky stále s drahým Libanonom a s jeho obyvateľmi, ktorých (táto katastrofa) mimoriadne zasiahla," povedal pápež František držiac libanonskú vlajku, ktorú na audienciu priniesol jeden z kňazov.

Blízkovýchodná krajina, ktorá bola súčasťou Osmanskej ríše a do roku 1943 francúzskym mandátnym územím môže zmiznúť zo svetových máp. V súvislosti s augustovým výbuchom v Bejrúte a pod silným tlakom nespokojnej verejnosti podala libanonská vláda pod vedením premiéra Hassána Dijába demisiu. Petícia vznikla hneď po explózii, počas ktorej zahynulo vyše 190 ľudí a ďalších 6 500 sa zranilo.

Desiatky pouličných gangov z Chicaga uzavreli „pakt“ s cieľom zabiť každého policajta, ktorý vytasí zbraň, tvrdí FBI
FBI vydala varovanie pre policajtov z Chicaga, podľa ktorej takmer tri desiatky pouličných gangov mohli uzavrieť dohodu o zastrelení akéhokoľvek dôstojníka, ktorý vytiahne na verejnosti zbraň, uvádza sa v správe, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Dezignovaný libanonský premiér Mustafá Adíb začal v stredu konzultácie s cieľom vytvoriť novú krízovú vládu. Stalo sa tak deň po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy Bejrútu pohrozil, že v prípade, že libanonskí politici nebudú schopní presadiť potrebné reformy, krajine podľa neho hrozia sankcie. Vyjadruje frustráciu obyvateľov Libanonu z "totálnej neschopnosti libanonskej vlády zaistiť bezpečnosť a riadne spravovanie krajiny", napísali autori dokumentu.

"Úpadok systému, korupcia, terorizmus a milície spôsobili, že krajina práve naposledy vydýchla. Sme presvedčení, že Libanon treba dať pod francúzsky mandát, aby sa nastolilo čestné a odolné vládnutie," dodali.

Mohutný výbuch, ku ktorému došlo 4. augusta v prístave v Bejrúte vyvinul zvýšený tlak na libanonských vládnych predstaviteľov, ktorých občania krajiny vinia z toho, že krajinu vedie k úplnému kolapsu. Podľa prvotného vyšetrovania bol príčinou explózie požiar, ktorý odpálil 2750 ton dusičnanu amónneho skladovaného v prístave od roku 2013.


Ak Slováci nebudú dodržiavať nosenie rúšok, prídu obmedzenia
Ak Slováci nebudú dodržiavať nosenie rúšok, prídu obmedzenia. Pred stredajším rokovaním vlády to avizoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | SITA