Novela zákona o prokuratúre je veľkým krokom k očiste justície, tvrdí Šeliga
02 | 09 | 2020 I TASR

Vetovaná novela zákona o prokuratúre, o ktorej aktuálne diskutujú poslanci Národnej rady (NR) SR, je jedným z najväčších krokov k očiste Slovenska a justícii. Uviedol to v stredu v rozprave podpredseda parlamentu a jeden z predkladateľov návrhu zákona Juraj Šeliga (Za ľudí).


Kľúčové podľa neho v tomto prípade nie je odvolanie generálneho prokurátora, ale práve výberový proces, verejné vypočutie. "Aby občania videli, že nejdeme nikoho vyberať na objednávku," zdôraznil Šeliga.

"Myslím si, že tento zákon, keď dnes vyhovieme pripomienkam prezidentky, keď nadobudne platnosť a účinnosť, je podľa mňa jedným z najväčších krokov v rámci očisty Slovenska a justície ako takej za posledných prinajmenšom desať rokov, možno od náhodného prideľovania spisov," skonštatoval

Pripomienky prezidentky SR Zuzany Čaputovej vníma ako vstup do diskusie, pričom na konci dňa je spoločný záujem, ktorým je transparentná generálna a špeciálna prokuratúra. Dôležité je podľa Šeligu čím skôr zákon prijať a následne vybrať generálneho prokurátora, aby sa "konečne na prokuratúru vrátila spravodlivosť".

Čaputová si vie predstaviť, že by na prelomenie jej veta bolo nevyhnutných 90 hlasov poslancov
Prezidentka Zuzana Čaputová si vie predstaviť, že na prelomenie jej veta by bolo nevyhnutných 90 hlasov poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Hlava štátu to uviedla v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo. Prezidentka... Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | SITA