Nepočujúci žiadajú, aby sa na úrade vlády opäť tlmočilo do posunkového jazyka
02 | 09 | 2020 I SITA

Nepočujúci žiadajú vládnych predstaviteľov, aby sa na Úrade vlády SR opäť tlmočilo do posunkového jazyka. Uviedol to v tlačovej správe predseda Slovenského zväzu nepočujúcich Jaroslav Cehlárik. Na dnes o 10:30 pred začiatkom rokovania vlády preto naplánovali protest na Námestí slobody pred budovou Úradu vlády SR.


Cehlárik uviedol, že s Úradom vlády opakovane komunikovali a žiadali ich o stanovisko. Ako objasnil, prítomnosť tlmočníkov je pre nich dôležitá a majú právo na prístup k informáciám, a to aj vzhľadom na vážnosť situácie v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19.

Nepočujúci žiadajú, aby sa obnovilo tlmočenie do slovenského posunkového jazyka na tlačových konferenciách či brífingoch. Cehlárik poznamenal, že viac ako dva týždne neboli tlmočníci v tejto súvislosti oslovení. Taktiež požadujú, aby sa urýchlil proces vyplatenia tlmočníkov za vykonanú prácu. Vysvetlil, že od začiatku tlmočenia na úrade vlády, nedostali tlmočníci polroka výplatu.

Poslanci sa dnes pokúsia prelomiť veto prezidentky k trom zákonom
Poslanci Národnej rady SR (NR SR) budú na dnešnej 11. schôdzi, ktorá sa začína o 13:00, rokovať o prelomení veta prezidentky Zuzany Čaputovej k trom zákonom. Hlava štátu vrátila koncom júla parlamentu novely zákonov o prokuratúre, o komisárovi pre... Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | TASR