Na školu sa viac tešili rodičia ako deti
02 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Letné prázdniny a predchádzajúce domáce učenie počas karantény dalo zabrať najmä rodičom. Podľa najnovšieho prieskumu preto nie je prekvapením, že začiatok školy je pre nich dôvod na radosť. Teší sa aj väčšina detí, ale nie tak ako rodičia.


Informácie vyplývajú z aktuálneho prieskumu, ktorý vypracovala agentúra Go4insight. Ako zistili, do školy išlo s radosťou 7 z 10 detí. Návrat do lavíc tak celkovo uvítalo 69 percent detí, pričom štvrtina z nich sa do školy tešila veľmi. Naopak, opätovné povinnosti a učenie sa nestretávajú s nadšením u 31 percent žiakov a študentov, z toho 5 percent sa na školu netešilo vôbec.

Výrazný rozdiel vo vnímaní je medzi študentmi základných a stredných škôl. Najväčšiu radosť majú najmä najmladší žiaci na prvom stupni, čo predstavuje 80 percent z počtu týchto detí. S narastajúcim vekom sa však miera ich radosti postupne znižuje. Na druhom stupni sa do školy teší 69 percent žiakov. A najmenej sa do lavíc chcú vrátiť stredoškoláci. Podiel pozitívne naladených študentov u nich predstavuje len 55 percent. Zvyšných 45 percent ide do školy bez nadšenia.

Deti, ktoré budú v škole bez rúška, musia ísť preč
Žiaci základných a stredných škôl majú netypický začiatok školského roka. Prvé dva týždne je ich povinnou výbavou aj rúško. Dôležitosť jeho nosenia deťmi vyzdvihol minister školstva i premiér. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Celkom iné „skóre“ je na strane rodičov. Podľa agentúry sa z prvých septembrových dní radujú oveľa viac ako ich deti. Viac ako polovica rodičov uviedla, že sa na začiatok školského roka veľmi teší a aspoň čiastočne jeho príchod víta ďalších 40 percent z nich. Opačný názor vyjadrilo len 6 percent zákonných zástupcov.

Ako sa tešili deti a rodičia na septembrový návrat do školy. Zdroj: Go4insight (Facebook)


Rodičia poskytli aj spätnú väzbu k organizácii vyučovania počas karantény a kvalite online vyučovania, ktoré sa zaviedlo takmer na každej škole. Napriek tejto snahe, vyslovene spokojných s takouto formou vzdelávania bolo len 17 percent rodičov. Známkou veľmi dobre zhodnotilo dištančné učenie 63 percent rodičov a približne pätina z nich bola s online výukou nespokojná a považovala ju za podpriemernú. Keby však agentúra zobrala do úvahy hodnotenie všetkých rodičov, školy by za vyučovanie počas karantény dostali známku „dva mínus“.

Matovičov Facebook: Rúško, deti, škola, sloboda... Premiér poslal svoje deti do školy
“Klárka aj Rebeka sú už v škole. Aj s rúškom, hoci to určite nie je a nasledujúce dva týždne ani nebude príjemné.” napísal premiér na sociálnej sieti po tom, čo jeho ratolesti odišli do školy. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Aj tak by však 56 percent rodičov školopovinných detí uvítalo, keby sa to pozitívne, čo online výuka priniesla využívalo aj v rámci bežného vzdelávacieho procesu. Šestina z rodičov je dokonca za výrazné zakomponovanie prvkov online vyučovania. Naproti tomu skeptický názor na tento štýl učenia má 44 percent rodičov.

Celkovo sú rodičia presvedčení, že koronakríza bude mať na situáciu na školách skôr negatívny vplyv. Myslí si to 53 percent. Optimistická je len tretina z nich, ktorá má názor, že nové skúsenosti získané v tomto neštandardnom období môžu školstvu len prospieť.

Informácie vychádzajú z reprezentatívneho prieskumu na populácii vo veku 15 až 79 rokov. Na prelome júla a augusta sa do neho zapojilo tisíc respondentov, medzi nimi aj rodičia školopovinných detí.

Posunutý začiatok školského roka majú tri školy, potvrdil Gröhling
Posunutý začiatok školského roka majú tri školy, vyplýva to z informácií, ktoré má k dispozícii rezort školstva. V stredu to počas tlačovej konferencie pri príležitosti otvorenia nového školského roka 2020/2021 na Základnej škole kpt. Nálepku v... Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | TASR