Ministerstvo vnútra vyplatí tlmočníkov pre nepočujúcich, tvrdí Mikulec
02 | 09 | 2020 I TASR

Ministerstvo vnútra zaplatí za tlmočenie tlačových konferencií na Úrade vlády SR. Po rokovaní vlády to potvrdil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v reakcii na stredajší protest nepočujúcich.  


„Všetky služby im budú uhradené,“ povedal Mikulec v súvislosti s požiadavkou Slovenského zväzu nepočujúcich o okamžité vyplatenie tlmočníkov. „Tlmočnícke služby boli, rovnako ako iné činnosti v rámci mimoriadnej situácie, brané ako záchranné práce,“ vysvetlil minister vnútra. Dodal, že balík finančných prostriedkov na tieto účely sa uvoľnil len minulý týždeň. „Čo najrýchlejšie sa snažíme všetko uhrádzať,“ ubezpečil tlmočníkov Mikulec.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že nemal informácie o tom, že by tlmočníci pre nepočujúcich nemali vyplatené faktúry. „Veľmi ma mrzí, čo sa stalo. Som z toho naozaj zhrozený,“ uviedol po rokovaní vlády Matovič.

Pred Úradom vlády SR v stredu z dôvodu chýbajúcich tlmočníkov pre nepočujúcich na vládnych tlačových konferenciách protestovali desiatky ľudí. Ako poukázal predseda Slovenského zväzu nepočujúcich Jaroslav Cehlárik, netlmočilo sa už dva týždne a tlmočníci za doterajšiu polročnú prácu nedostali ani zaplatené. Úrad vlády reagoval, že situáciu rieši, tlmočníkom chce zmluvu ponúknuť do konca týždňa.

Kollár vykázal poslancov za ĽSNS z rokovacej sály. Odmietli si nasadiť rúška
Rokovací poriadok platí pre všetkých - nie ste tu na dedinskej zábave - poučil Boris Kollár poslancov za ĽSNS Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Ivan Brožík