Čína obviňuje Indiu z porušovania pokoja na hraniciach krajiny a vyzýva ju, aby stiahla jednotky
02 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Peking ohlásil nový hraničný incident s Indiou v spornom regióne Aksaj Čin, pričom v pondelok obvinil Naí Dillí z narušenia čínskeho územia. Čínska armáda varovala, že sa pripravuje na akýkoľvek možný scenár, informuje portál RT.


Indické jednotky porušili svoj prísľub a opäť sa presunuli cez čínske hranice, uviedol vo vyhlásení vysoko postavený plukovník Zhang Shuili, hovorca Ľudovej oslobodzovacej armády (PLA).

Úradník vyzval Indiu, aby stiahla svoje jednotky z čínskej oblasti a „poučila“ ich, aby sa v budúcnosti takýmto incidentom zabránilo. Varoval, že čínska armáda prijíma všetky potrebné opatrenia na riešenie situácie a je pripravená brániť suverenitu Číny.

Vyhlásenie vzniklo v priebehu niekoľkých hodín po tom, čo Naí Dillí prinieslo na svetlo sveta predchádzajúci incident, ktorý obviňuje Čínu z vykonávania „provokatívnych vojenských pohybov“ v oblasti a prekročenia hranice cez víkend.

Doteraz utajované zábery najsilnejšej vodíkovej bomby už aj na videu (VIDEO)
Ruská agentúra pre atómovú energiu zverejnila 40-minútový dokument o najsilnejšej vodíkovej bombe všetkých čias. Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Tieto dve krajiny sa dlho rozchádzali pri otázke sporných hraníc v riedko osídlenom horskom regióne známom ako Aksaj Čin v Číne a východný Ladakh v Indii. Spor opakovane vyústil do potýčok medzi indickými a čínskymi jednotkami umiestnenými v oblasti.

Posledná vážna eskalácia v regióne nastala ešte v júni, keď sa súperiace jednotky zapojili do násilnej a smrtiacej bitke. Podľa informácií vojaci na seba vzájomne útočili, ale bez strelných zbraní, pretože v súlade s dohodou medzi oboma krajinami takéto zbrane nemajú.

Indická armáda neskôr pripustila, že pri bitke zahynulo najmenej 20 vojakov, pričom z incidentu bola obvinená Čína. Peking zase obvinil Naí Dillí z provokácie incidentu, napriek tomu zostala stiahnutá kvôli obetiam.

Osobné vozidlo neďaleko Soulu narazilo do amerického obrneného vozidla, 4 civilisti zomreli (VIDEO+FOTO)
Štyria miestni obyvatelia juhokórejského mesta Pocheon neoprežili zrážku s americkým obrneným vozidlom smerujúcim na vojenskú základňu neďaleko Soulu. Americký vojak utrpel menšie zranenia, informuje portál RT. Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Marek Molnár