Čaputová si vie predstaviť, že by na prelomenie jej veta bolo nevyhnutných 90 hlasov poslancov
02 | 09 | 2020 I SITA

Prezidentka Zuzana Čaputová si vie predstaviť, že na prelomenie jej veta by bolo nevyhnutných 90 hlasov poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Hlava štátu to uviedla v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo. Prezidentka túto otázku sama otvárať nechce, myslí si však, že prezident má v rámci orgánov verejnej moci najväčšiu legitimitu. Odôvodňuje to priamou voľbou.


„Je to podľa mňa legitímna téma, ja túto tému otvárať nemienim a nebudem, ale myslím si, že je to úplne na mieste vzhľadom na to, že prezident má v rámci orgánov verejnej moci najsilnejšiu legitimitu,“ reagovala na otázku moderátora, či si vie predstaviť, aby je právomoci boli rozšírené o to, že na prelomenie jej veta by bola potrebná takzvaná kvalifikovaná väčšina, ktorá predstavuje 90 poslancov NR SR. Tá je v súčasnosti potrebná aj na schválenie ústavných zákonov.

Prezidentka zároveň pripomenula svoje postoje ešte z predvolebnej kampane a zdôraznila, že sa neprihovára za posilňovanie prezidentských právomocí, pokiaľ im nepredchádza poctivá odborná debata.

Kollár vykázal poslancov za ĽSNS z rokovacej sály. Odmietli si nasadiť rúška
Rokovací poriadok platí pre všetkých - nie ste tu na dedinskej zábave - poučil Boris Kollár poslancov za ĽSNS Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Ivan Brožík