Bulharský prezident vyzval na rozpustenie parlamentu
02 | 09 | 2020 I Diana Zaťková / TASR

Ako informovala agentúra DPA, bulharský prezident Rumen Radev vyzval v utorok v súvislosti s protivládnymi protestmi na rozpustenie parlamentu.


"Zástupcovia ľudu vyjadrujú na základe ústavy vôľu ľudu a vôľa ľudu je jasná: okamžité demisie, dočasná vláda, spravodlivé voľby a obnovenie dôvery," povedal Radev. Protivládne protesty v Bulharsku trvajú už takmer dva mesiace. Premiér Bojko Borisov zdôraznil, že napriek výzvam na odstúpenie bude jeho vláda ďalej pracovať.


Ustanovenie dočasnej vlády v Bulharsku predpokladá rozpustenie parlamentu, keďže dočasný kabinet vládne podľa ústavy bez zákonodarného zboru. Prezident však môže parlament rozpustiť až po tom, čo vláda odstúpi, zlyhajú aj pokusy o jej zostavenie tromi stranami, ktoré Radev touto úlohou poveril, a bude určený termín nových volieb.


Desiatky pouličných gangov z Chicaga uzavreli „pakt“ s cieľom zabiť každého policajta, ktorý vytasí zbraň, tvrdí FBI
FBI vydala varovanie pre policajtov z Chicaga, podľa ktorej takmer tri desiatky pouličných gangov mohli uzavrieť dohodu o zastrelení akéhokoľvek dôstojníka, ktorý vytiahne na verejnosti zbraň, uvádza sa v správe, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Ďalšie parlamentné voľby sa majú v Bulharsku konať v marci 2021, predčasné by sa mohli uskutočniť už tento rok v novembri. Poslanci bulharského parlamentu sa v stredu zídu na svojom jesennom zasadnutí. Aktivisti, ktorí plánujú blokovať budovu parlamentu, vyzvali na akciu s heslom "Veľké národné povstanie".


Polícia uviedla, že dostala informácie o možných pokusoch o vyhrotenie situácie. Verejnoprávny rozhlas vyzval obyvateľov Sofie, aby sa vyhýbali centru mesta. Prezident Radev, protestujúci i opoziční socialisti žiadajú odstúpenie Borisovovej vlády, ktorá je pri moci od roku 2017. Demonštranti premiéra obviňujú z korupcie, mafiánskych praktík a väzieb na oligarchov.


Vysoko postaveného člena Islamského štátu zatkli v Turecku. Mal so sebou „dôležité plány“
Vysoko postaveného člena Islamského štátu (IS, predtým ISIS) zatkla turecká polícia, uviedol minister vnútra. Spolu s teroristom boli skonfiškované niektoré „dôležité plány“, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Marek Molnár