V piatok pokračuje disciplinárne pojednávanie s Dobroslavom T.
01 | 09 | 2020 I SITA

Disciplinárna komisia prokuratúry bude v piatok 4. septembra pokračovať v konaní vo veci bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T.


Predošlé pojednávanie v tomto prípade komisia 23. júna prerušila na neurčito s tým, že si k záležitosti medializovaných vyjadrení o rozhovore s Marianom K. a k prepusteniu Jozefa Majského z väzby vyžiada stanovisko Etickej komisie prokuratúry. Etická komisia prokuratúry k tejto veci zasadala ešte 7. júla v Banskej Bystrici. Výsledkom bolo konštatovanie porušenia pravidiel prokurátorskej etiky zo strany bývalého šéfa prokuratúry.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav T. čelí disciplinárnemu stíhaniu pre svoje vyjadrenia k nahrávke rozhovoru s neskôr viacnásobne stíhaným Marianom K. Nahrávka sa týkala údajného vydierania predstaviteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka pre kauzu Gorila. Návrh na stíhanie konkrétne poukazuje na to, ako sa Dobroslav T. v súvislosti s nahrávkou vyjadril v októbri 2019 pre TV Markíza. Uviedol vtedy, že na nahrávke „môžu byť udalosti, ktoré by mohli byť v reálnom čase stotožnené“.

Podľa Pellegriniho ústava stojí na dobrých základoch, jej zmeny treba dôkladne zvážiť
Slovenská ústava stojí na dobrých základoch, k jej zmenám treba pristupovať po dôkladnom zvážení. Pri príležitosti Dňa Ústavy SR to pre TASR uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder vznikajúcej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Dodal, že... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020


Na disciplinárnom pojednávaní 2. júna však právna zástupkyňa Dobroslava T. uviedla, že on sám odmieta akékoľvek spájanie jeho osoby s obsahom konverzácie na nahrávke. „Nie je si istý, či ide o jeho hlas,“ povedala s tým, že nahrávka je v zlej kvalite a mohla byť napríklad technicky upravená. „Jeho hlas je pomerne všedný, dá sa jednoduchým spôsobom napodobiť,“ skonštatovala. Dobroslav T. pritom pripustil, že sa s Marianom K. pozná, podľa vlastných slov však nemohol predpokladať, že sa z neho stane trestne stíhaná osoba. „Za posledných päť rokov sa nestretli vôbec,“ uviedla právnička Dobroslava T.

Návrh sa tiež týka vyjadrení k prepusteniu podnikateľa Jozefa Majského z väzby v roku 2004. Dobroslav T. podľa prokuratúry v tejto súvislosti nepravdivo tvrdil, že ho vtedy krajská prokuratúra v Košiciach informovala, že dôvody väzby obvineného pominuli. „Toto tvrdenie Dobroslava T. bolo klamstvo,“ skonštatoval zástupca Generálnej prokuratúry SR, ktorá disciplinárne stíhanie Dobroslava T. navrhla.

V prípade uznania viny Dobroslavovi T. hrozí zbavenie funkcie prokurátora. Dobroslav T. bol na čele prokuratúry v rokoch 2004 až 2011. Od októbra minulého roku má pozastavený výkon funkcie prokurátora.

Ak bude potrebné,posunieme testovanie pohybových predpokladov žiakov, tvrdí Gröhling
Ak to bude potrebné, termín testovania pohybových predpokladov žiakov 1. až 3. ročníka sa posunie. rozhovore pre TASR to pred začiatkom školského roka 2020/2021 uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | TASR