Ústavná zmena vedúca k očiste justície musí byť rázna a systémová, tvrdí Remišová
01 | 09 | 2020 I SITA

Ústavná zmena vedúca k očiste justície musí byť rázna a systémová, inak bude nedôvera v spravodlivosť a právny štát pretrvávať. Uviedla to na sociálnej sieti predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v súvislosti s dnešným Dňom Ústavy SR.


Ako pokračovala, bez skutočnej spravodlivosti Slovensko nikdy nebude ani slobodné, ani demokratické. Plánovanú reformu justície má počas volebného obdobia na zodpovednosť strana Za ľudí a ich ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

„Za posledný rok sa celá verejnosť na vlastné oči presvedčila, že pár jedincov degradovalo právo a spravodlivosť na obyčajný tovar, ktorý možno len tak získať. Ak, samozrejme, máte správne kontakty,“ dodala s tým, že kríza dôvery v spravodlivosť na Slovensku je krízou dôvery v celý štát.

Podľa Pellegriniho ústava stojí na dobrých základoch, jej zmeny treba dôkladne zvážiť
Slovenská ústava stojí na dobrých základoch, k jej zmenám treba pristupovať po dôkladnom zvážení. Pri príležitosti Dňa Ústavy SR to pre TASR uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder vznikajúcej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Dodal, že... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020


Slovenská ústava oslavuje dnes 28. výročie od jej schválenia poslancami národnej rady ešte v starej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave. Ústavu Slovenskej republiky, najvyšší zákon suverénneho nezávislého štátu, prijali 1. septembra 1992 na 5. schôdzi Slovenskej národnej rady (SNR). Tretieho septembra 1992 ju na Bratislavskom hrade podpísali predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar.

Ústavu tvorí súhrn základných právnych noriem o spoločenskom zriadení, politickej organizácii a postavení občanov, ktorý zaväzuje všetky orgány a občanov štátu. Väčšia časť ústavy vstúpila do platnosti 1. januára 1993, teda v deň vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Samostatný štát vznikol po rozdelení česko-slovenskej federácie.