Rusko je na ceste nahradiť Nemecko ako poprednú európsku ekonomiku
01 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Predstavitelia Moskvy už dlho hovorili o želaní dosiahnuť to, aby sa Rusko stalo piatou najväčšou ekonomikou sveta, meranou paritou kúpnej sily. Kremeľ verí, že rok 2020 bude rokom, kedy sa to konečne stane, informuje portál RT.


Putinov hlavný ekonomický poradca Maxim Oreškin v pondelok uviedol, že odhady Medzinárodného menového fondu (MMF) a projekcie HDP po pandémii naznačujú, že Rusko je pripravené tento cieľ splniť. Jeho komentáre prišli potom, čo ministerstvo hospodárskeho rozvoja prehodnotilo svoj odhad poklesu ruskej ekonomiky v roku 2020 z 5% na 3,9%.

Aj keď ide o výrazný pokles, nie je to také drastické ako to, čomu čelí väčšina západných krajín. Samotné Nemecko môže podľa štátneho vysielateľa Deutsche Welle zaznamenať pokles HDP okolo 6,5%, zatiaľ čo Británia a USA zažijú ešte prudšie poklesy. Ministerstvo tiež počíta s tým, že Rusko sa v budúcom roku rýchlo odrazí a do budúceho leta sa ekonomická sila vráti na úroveň pred koronavírusom.

„Rusko neopustilo cieľ vstúpiť do päťky globálnych ekonomík. Ak preskúmate najnovší výhľad Medzinárodného menového fondu na tento rok, uvidíte, že Rusko bude piatou ekonomikou sveta, ktorá dosiahne túto úroveň. Dá sa povedať, že cieľ je na tento tento rok splnený,“ uviedol Oreškin.

Covid-19 by mohol z cestovného ruchu vymazať viac ako 100 miliónov pracovných miest
Organizácia Spojených národov (OSN) zverejnila údaje o ničivom dopade Covid-19 na globálny cestovný ruch a varovala, že epidémia môže stáť problémový sektor až 1,2 bilióna dolárov a ohrozí vymazaním 120 miliónov pracovných miest v cestovnom ruchu,... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Bude potrebné upevniť pozíciu medzi piatimi najrozvinutejšími svetovými ekonomikami, pričom dodal: „Ďalej, výkonnosť a splnenie cieľa trvalo udržateľného ekonomického rozvoja nad priemernými svetovými ukazovateľmi umožní zostať v tejto skupine.“

Podľa prognóz MMF bude ruský HDP do konca roka predstavovať 4 176 miliárd dolárov, Nemecko je tesne za s 4 160 miliardami dolárov a Japonsko je na štvrtom mieste (5 451 miliárd dolárov). Avšak pri meraní nominálnymi dolármi je Rusko pri súčasnom výmennom kurze iba na 11. mieste (1 637 miliárd dolárov) a Nemecko na piatom mieste (3 863 miliárd dolárov).

Rozdiel sa vysvetľuje masívnou devalváciou rubľa od roku 2013. MMF je presvedčený, že ruská mena je voči doláru približne 2,7-krát podhodnotená.

Najväčšie ťažobné spoločnosti poskytujú zľavy na diamanty kvôli slabému predaju
Najvýznamnejší ruský výrobca diamantov, spoločnosť ALROSA, a jej hlavný globálny konkurent, spoločnosť De Beers, údajne znížili ceny drahých kameňov po drastickom poklese predaja v dôsledku prepuknutia koronavírusu, informuje portál... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Marek Molnár