Najväčšie ťažobné spoločnosti poskytujú zľavy na diamanty kvôli slabému predaju
01 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Najvýznamnejší ruský výrobca diamantov, spoločnosť ALROSA, a jej hlavný globálny konkurent, spoločnosť De Beers, údajne znížili ceny drahých kameňov po drastickom poklese predaja v dôsledku prepuknutia koronavírusu, informuje portál RT.


Zľavy začiatkom tohto týždňa oznámila spoločnosť De Beers so sídlom v Londýne, ktorú vlastní Anglo American. Podľa spoločnosti Bloomberg ťažobná spoločnosť, ktorý je podľa hodnoty najväčším producentom na svete, uviedla svojim kupujúcim, že znižuje ceny veľkých drsných drahokamov (väčších ako 1 karát) o takmer 10 percent. Neponúkala zľavy na menšie kamene, pretože spoločnosť sa domnieva, že nie sú veľmi žiadané, a to by sa pravdepodobne nezmenilo, aj keby sa cena znížila.

ALROSA, najväčší svetový producent diamantov podľa objemu, údajne nasledoval tento koncept. Ruský diamantový magnát však zľavu neoznámil, namiesto toho zmenil systém fakturácie. Kupujúci dostali celkovú jednorazovú faktúru a nevedeli, či diamanty, na ktoré sa pozerali, boli už so zľavou.

Dôkazy, že masky chránia pred koronavírusom, „nie sú veľmi presvedčivé“
Napriek príkazom na nosenie masiek, ktoré boli zavedené na zastavenie šírenia Covid-19, zástupkyňa vedúceho lekárstva Veľkej Británie Jenny Harriesová spochybňuje ich efektívnosť, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Aj keď pandémia takmer zastavila diamantový priemysel a mala za následok obrovský prepad predaja, dve popredné svetové diamantové spoločnosti spočiatku váhali s nížením cien. Avšak nepodnikli tento krok, aby sa zabránilo zaplaveniu trhu s diamantmi a znehodnoteniu zásob. Nedávny krok však môže signalizovať, že ťažobné spoločnosti si myslia, že dopyt sa začína zotavovať.

ALROSA už skôr predpovedala, že návrat k predpandemickým hrubým úrovniam predaja môže prísť v júli, potom však zmenila svoj výhľad na október. Podľa správy za druhý štvrťrok sa predaj diamantovej spoločnosti znížil o 92 percent v porovnaní s obdobím apríl - jún minulého roka, zatiaľ čo zisk za rovnaké obdobie medziročne poklesol o 98 percent.

"Dúfame, že sa obchod, založený na nových zmluvách, začne opäť obnovovať," uviedol zástupca generálneho riaditeľa Evgeny Agureev, ktorého citoval Rapaport.

Izraelskí turisti objavili v Golanských výšinách nechránené otvorené tanky (VIDEO)
Turisti v Golanských výšinách sa v pokoji prechádzali oblasťou ozbrojených a nestrážených bojových tankov. Izraelská armáda sa zaviazala, že „prísne“ potrestá vojakov zodpovedných vojakov, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár