Medzi Sudánom a povstaleckými skupinami bola po 17 rokoch konfliktu podpísaná mierová dohoda
01 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Vláda Sudánu a aliancia hlavných povstaleckých skupín podpísali dlho očakávanú mierovú dohodu, pričom dúfajú, že to ukončí zdĺhavý ozbrojený konflikt, ktorý si už vyžiadal 300 000 životov v africkom štáte, informuje portál RT.


Slávnostné podpísanie sa uskutočnilo v pondelok v Jube, hlavnom meste susedného južného Sudánu. Hostiteľská krajina pomohla sprostredkovať mierové rozhovory, ktoré sa začali minulý rok.

Mierová dohoda sa týka hlavných otázok, ako je bezpečnosť, vlastníctvo pôdy, zdieľanie moci a presídlenie utečencov. Podľa OSN nemá svoje zázemie okolo 2,5 milióna ľudí, pretože v roku 2003 vypukol konflikt medzi prevažne arabskými vládnymi silami a nearabskými povstalcami v oblasti západného Dárfúru. Počas bojov bolo zabitých približne 300 000 ľudí.

Tragédia na futbalovom ihrisku: Do 14 chlapcov udrel blesk, 10 z nich neprežilo
K obrovskému nešťastiu došlo na futbalovom ihrisku v meste Arua v Ugande. Tím chlapcov hral futbal, keď prišla veľká búrka. Hoci sa deti, všetky vo veku od 9 rokov do 16 rokov, schovali do prístrešku vedľa ihriska, udrel do nich blesk a celkom 10... Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Do povstaleckej aliancie, ktorá dohodu podpísala, patria skupiny z regiónov Južný Kordofan a Modrý Níl, ktoré sú zapojené do rozsiahlejšej občianskej vojny v Sudáne. Provincie zostali pod sudánskou zvrchovanosťou, keď sa v roku 2011 rozdelila nearabská časť krajiny a vytvoril sa tak zvrchovaný južný Sudán.

Mierové rozhovory umožnil pád dlhodobého vodcu Sudánu Omara al-Bašíra, ktorý bol vylúčený v apríli minulého roka po tom, ako zostal pri moci dve desaťročia. Dočasná vláda stanovila rokovania s rebelmi za jednu zo svojich najvyšších priorít.

Už predtým existovali pokusy o ukončenie sudánskeho konfliktu, pričom jedna mierová dohoda bola podpísaná v Nigérii v roku 2006 a druhá v Katare v roku 2010, avšak neskôr sa zrušili.

Osobné vozidlo neďaleko Soulu narazilo do amerického obrneného vozidla, 4 civilisti zomreli (VIDEO+FOTO)
Štyria miestni obyvatelia juhokórejského mesta Pocheon neoprežili zrážku s americkým obrneným vozidlom smerujúcim na vojenskú základňu neďaleko Soulu. Americký vojak utrpel menšie zranenia, informuje portál RT. Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Marek Molnár