Figeľ žiada inštitúcie EÚ, aby konali v súvislosti so smrťou J. Chovanca
01 | 09 | 2020 I TASR

Predseda Správnej rady Nadácie Antona Tunegu (NAT) Ján Figeľ napísal v súvislosti s prípadom Slováka Jozefa Chovanca listy vrcholným predstaviteľom EÚ a slovenským europoslancom. Vyzval ich, aby sa v tejto tragickej záležitosti angažovali a prijali opatrenia. TASR o tom informoval v utorok Ján Figeľ.


Figeľ žiada o prijatie "primeraných a účinných opatrení, ktoré obmedzia použitie neprijateľných eliminačných policajných praktík voči cestujúcim cudzincom - občanom EÚ - na území Únie a posilnia ich bezpečnosť, základné slobody a dostupnosť skutočnej spravodlivosti".

Figeľ napísal listy predsedovi Európskeho parlamentu (EP) Davidovi Sassolimu, predsedovi Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) Juanovi Fernandovi Lópezovi Aguilarovi, predsedníčka Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a slovenským europoslancom. Listy sú identické, dodal Figeľ s tým, že slovenčina je jedným z úradných jazykov EÚ.

Kočnerove apartmány na Donovaloch, tak obľúbené “smotánkou”, idú do dražby
Marian Kočner poriadne schudobnie. A jeho bývalí priatelia si musia nájsť nového hostiteľa pre ich večierky. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s letiskovou políciou na letisku v belgickom meste Charleroi. Chovanec upadol do kómy a v nasledujúcich dňoch zomrel v nemocnici po neprimeranom zákroku polície, ktorý podľa svedkov niesol znaky mučenia, napísal Figeľ v liste. Belgická polícia sa podľa jeho slov voči Chovancovi dopustila aj "neprípustného ponižovania a prejavov silovej nadradenosti".

"Odsúdeniahodný prejav neľudského zaobchádzania s občanom EÚ na území členského štátu EÚ nie je ani po vyše dva a pol roku vyšetrený," napísal Figeľ a dodal, že rodina obete nedostala žiadnu kompenzáciu. Figeľ pripomína násilnú smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v máji počas zásahu polície. Európsky parlament v júni vyjadril podporu protestom proti rasizmu a policajnému násiliu.

Prijatie Ústavy SR bol nepochybne zlomový okamih slovenských dejín, tvrdí Kollár
Prijatie Ústavy SR bol nepochybne zlomový okamih moderných slovenských dejín. Pri príležitosti Dňa ústavy SR to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Originál základného zákona štátu chcel v tento sviatočný deň vystaviť... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | TASR


Európska únia si podľa Figeľa kladie za cieľ byť priestorom slobody, bezpečnosti a spravodlivosti. "Žiaľ, nielen zbytočná smrť slovenského podnikateľa Jozefa Chovanca potvrdzuje, že takýmto priestorom pre všetkých občanov nie je," napísal Figeľ a dodal, že to je spôsobené aj správaním tých, "ktorí v mene právneho štátu majú pomáhať a chrániť tieto hodnoty, ale nekonajú tak".

Brutálny postup polície, zosmiešňovanie, ponižovanie a nakoniec zbytočná smrť nevinného občana nepatria do slušnej a spravodlivej Európy, zdôraznil Figeľ. Európske inštitúcie podľa neho nemôžu kriticky hodnotiť zneužívanie policajnej moci vo svete a zároveň zostať ticho pri takejto tragickej udalosti v "srdci Európskej únie". Figeľ v liste zdôrazňuje dodržiavanie a ochranu princípov právneho štátu vo všetkých členských krajinách a inštitúcie EÚ žiada o "aktívny postoj" pri presadzovaní spravodlivosti v uvedenej tragickej kauze.

NAT sa zameriava na rozvoj a posilňovanie demokracie na Slovensku a v stredoeurópskom priestore, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke nadácie.