Belgický exminister vnútra a predstavitelia polície vypovedali v belgickom parlamente o smrti Jozefa Chovanca
01 | 09 | 2020 I SITA

Niekdajší belgický minister vnútra Jan Jambon, bývalá šéfka federálnej polície Catherine De Bolle a jej nástupca Marc De Mesmaeker v utorok vypovedali pred belgickým parlamentom v súvislosti s úmrtím slovenského občana Jozefa Chovanca po zatknutí na letisku Charleroi v roku 2018.


Pred parlamentný výbor pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti sa postavili po tom, ako sa pred dvomi týždňami objavili zábery, na ktorých jeden z policajtov v cele tlačí na hrudník spútaného muža, zatiaľ čo ďalšia policajtka hajluje.

Jambon, ktorý bol v tom čase ministrom, počas zasadnutia výboru trval na tom, že si nebol situácie vedomý a zábery z médií mu, rovnako ako jeho kabinetu, neboli známe. "Bol som šokovaný, tak ako každý druhý, keď som ich videl. Vždy to s políciou myslím dobre a budem brániť ich prácu, ale to, čo som videl na tých záberoch, je neprípustné, nevysvetliteľné a hrozné pre ich kolegov a pre celú spoločnosť," vyjadril sa politik, ktorého cituje spravodajská webstránka The Brussels Times.

Exminister uviedol, že spis o prípade, ktorý v súčasnosti prezentujú médiá, je iný od toho, aký dostal vo februári 2018. Vtedy dostal "neutrálnu a stručnú" policajnú správu o policajnej intervencii s náročným zatknutím, po ktorej o pár dní nasledovalo úmrtie v nemocnici, a nespomínalo sa v nej nič o "strašných činoch" z videa. Okrem toho Jambon podľa svojich slov nemal ďalšie informácie a ako dodal, vtedy medializované informácie u nikoho nevyvolali otázky.

Rusko je na ceste nahradiť Nemecko ako poprednú európsku ekonomiku
Predstavitelia Moskvy už dlho hovorili o želaní dosiahnuť to, aby sa Rusko stalo piatou najväčšou ekonomikou sveta, meranou paritou kúpnej sily. Kremeľ verí, že rok 2020 bude rokom, kedy sa to konečne stane, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Jambon trval na tom, že jeho kabinet konal proaktívne, pričom uviedol, že práve on požiadal 26. februára o správu na základe žiadosti slovenského veľvyslanca a zdôraznil, že správu by inak ani nevidel.Bez informácií o trestných činoch minister vnútra nemôže začať disciplinárne konanie, upozornil súčasný flámsky premiér. "Vtedy som nemal tieto informácie a nemal som dôvod veriť tomu, že existovali,"dodal.

Riaditeľka Europolu Catherine De Bolle, ktorá v čase Chovancovho úmrtia šéfovala federálnej polícii, výboru povedala, že ju o všetkých faktoch neinformovali, hoci sa tak malo stať. "Môžem len skonštatovať, že sa ku mne tieto informácie nedostali. Počítam preto s interným konaním, ktoré zistí, prečo doterajší postup nefungoval a hlavne prečo mi nikto udalosti nenahlásil," vyhlásila.

Nemecký objav - šírenie koronavírusu v organizme dokážu zastaviť lieky pre onkopacientov
Klinicky overené a registrované lieky, používané v liečbe onkologických ochorení, dokážu oveľa viac. Sú schopné zastaviť šírenie koronavírusu v organizme. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Nástupca De Bolle, Marc De Mesmaeker, ktorý bol vtedy vedúcim Administratívneho a technického sekretariátu, ktorý úzko spolupracoval s ministerstvom vnútra a políciou, poslancom povedal, že si svoju prácu plnil a predpokladá, že aj všetci ostatní si v súvislosti so spisom splnili svoju prácu podľa predpisov. Okrem iného tiež hovoril o internom vyšetrovaní, ktoré otvorili po zverejnení spomínaných záberov.

"Rozumiem rozhorčeniu spoločnosti, výzve na rýchly trest. Vykonať profesionálne interné vyšetrovanie však znamená rešpektovať práva na obhajobu. Preberieme zodpovednosť, ale podľa pravidiel a zákona," vyjadril sa De Mesmaeker.