Čína uskutočnila pozdĺž sporných hraníc „provokatívne vojenské akcie“, tvrdí India
01 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Indická armáda obvinila Čínu z porušovania pokoja „provokatívnymi vojenskými akciami“ pozdĺž sporných hraníc vo východnom Ladaku. Začiatkom tohto roka došlo v oblasti k intenzívnym stretom medzi oboma národmi, informuje portál RT.


Indické jednotky v nedeľu v noci zabránili manévrom čínskej armády na južnom brehu jazera Pangong Tso a posilnili svoje pozície s cieľom „zmariť čínske zámery v teréne,“ uviedla India v pondelok.



Čína na tieto obvinenia neodpovedala. India ďalej neposkytla podrobnosti o tom, čo sa presne stalo cez noc, vyjadrila však odhodlanie postaviť sa voči Číne.

"Indická armáda je odhodlaná udržiavať mier prostredníctvom dialógu, ale rovnako je odhodlaná chrániť svoju územnú celistvosť," uvádza sa vo vyhlásení a dodáva sa, že v pohraničnej dedine Čušul prebieha stretnutie, aby sa problém vyriešil.

Američanov štve, že Rusi si bránia vzdušný priestor blízko svojich hraníc
31 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Čínske a indické jednotky sa zapojili do série stretov pozdĺž svojej spornej hranice, a to aj vo východnej časti Ladakhu. Jazero Pangong Tso vo vysokej nadmorskej výške je spochybnené oboma stranami a medzi indickými a čínskymi jednotkami sa uskutočnili intenzívne lodné prieskumy a potýčky.

V údolí Galwan bolo 15. júna zabitých 20 indických vojakov, zatiaľ čo čínska strana nikdy nepotvrdila počet obetí na svojej strane. Peking a Dillí sa navzájom obviňujú z eskalácie napätia na hraniciach a konflikt spôsobil nárast vzájomného nepriateľstva medzi oboma krajinami.

India a Čína tiež viedli v roku 1962 krvavú vojnu o himalájsku hranicu.

Dôkazy, že masky chránia pred koronavírusom, „nie sú veľmi presvedčivé“
Napriek príkazom na nosenie masiek, ktoré boli zavedené na zastavenie šírenia Covid-19, zástupkyňa vedúceho lekárstva Veľkej Británie Jenny Harriesová spochybňuje ich efektívnosť, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár