Cesta od vzoprenia sa partizánov v SNP ku štátnosti nebola jednoduchá, tvrdí premiér
01 | 09 | 2020 I TASR

Sviatky posledných dní sú k sebe časovo blízko, avšak cesta od vzoprenia sa partizánov v Slovenskom národnom povstaní (SNP) k našej štátnosti krátka a ani jednoduchá nebola. Vyhlásil to na sociálnej sieti premiér SR Igor Matovič (OĽANO).


Túto cestu podľa jeho slov skrížili komunisti a okupanti, "ktorí si mysleli, že ak nám raz slobodu ako osloboditelia dali, môžu nám ju aj vziať". Vládne OĽANO ku Dňu ústavy SR uviedlo, že tento sviatok je príležitosťou začať diskusiu o reforme najvyššieho zákona štátu.

Ústava je podľa hnutia vyjadrením spoločenskej zmluvy všetkých občanov Slovenska o tom, že si chcú vytvoriť vlastný zvrchovaný demokratický právny štát a že sa chcú riadiť jej pravidlami.

"Tento štátny sviatok bezprostredne súvisí so vznikom SR, ale nie je duplicitou iného štátneho sviatku – Dňa vzniku Slovenskej republiky. Je namieste, aby sme si pripomínali oba štátne sviatky, pretože každý z nich nám pripomína inú, pre slovenský národ dôležitú, udalosť," uviedlo OĽANO.

Prijatie Ústavy SR bol nepochybne zlomový okamih slovenských dejín, tvrdí Kollár
Prijatie Ústavy SR bol nepochybne zlomový okamih moderných slovenských dejín. Pri príležitosti Dňa ústavy SR to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Originál základného zákona štátu chcel v tento sviatočný deň vystaviť... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | TASR