Brazília avizuje, že zastaví aktivity proti odlesňovaniu krajiny
01 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Brazílskej vláde chýbajú financie, vyhlásila, že ak nezíska zahraničnú pomoc, zastaví svoj boj proti odlesňovaniu amazonských pralesov.


Nelegálne vypaľovanie a ťažba drevnej hmoty naďalej decimujú amazonský dažďový prales v Brazílii - aj preto, že prezident Bolsonaro kladie ekonomické záujmy nad ochranu životného prostredia, tvrdí nemecký portál suddeutsche.de a pokračuje v téme.

Ministerstvo životného prostredia Brazílie oznámilo, že zastaví boj proti nelegálnemu  plieneniu dažďových pralesov, pretože chýbajú finančné zdroje. Viceprezident však nesúhlasí. Brazília tak zrejme už od pondelka zastaví všetky operácie v oblasti boja proti nelegálnemu ničeniu pralesa v oblasti Amazonky pre nedostatok vládnych financií.

Brazília odmieta protipožiarnu pomoc pre dažďové pralesy vo výške 22 miliónov dolárov
Brazília odmietla ponuku krajín G7 na pomoc v boji proti obrovským požiarom dažďových pralesov, čím naznačila, aby sa finančné prostriedky využili radšej na vysadenie stromov v Európe a tým zničili Macronov pokus o... Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | Marek Molnár


Dôvodom bolo rozhodnutie Spolkového sekretariátu pre rozpočet SOF o zablokovaní finančných prostriedkov vo výške približne deväť miliónov eur, informovalo ministerstvo v piatok. Príkaz na to vyšiel z kancelárie náčelníka štábu pravicovo populistického prezidenta Jaira Bolsonara. Viceprezident Hamilton Mourão to okamžite odmietol a hovoril o predčasnom vyhlásení ministerstva.

Pod Bolsonarovou vládou sa odlesňovanie najväčšieho dažďového pralesa na svete dramaticky zintenzívnilo, hoci environmentalisti a medzinárodní investori požadujú väčšiu ochranu prírody v amazonskom regióne. Najnovšie sa početné brazílske spoločnosti pripojili k výzve na zastavenie odlesňovania. Bolsonaro však kladie ekonomické aspekty nad ochranu prírody a podporuje rozšírenie baníctva a poľnohospodárstva v regióne.

Amazónia stále v plameňoch... DiCaprio prispel na záchranu planéty sumou 5 miliónov eur
Pľúca našej planéty sú takmer v troskách! Za minulý týždeň vypuklo v amazonskom pralese 9 500 nových požiarov. Táto neutíchajúca situácia nedala spať ani hercovi Leonardovi DiCapriovi, ktorý založil fond na záchranu Amazónie. Pomocnú ruku podala aj... Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | Ján Prokop