Varovanie pred otvorením škôl! Deti môžu covid prenášať celé týždne aj bez príznakov
31 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Deti a mladiství, ktorí nevykazujú žiadne príznaky choroby z koronavírusu, môžu po nakazení sa tento vírus celé týždne prenášať. Prichádza s tým najnovšia americká štúdia, ktorá zároveň tvrdí, že doba, počas ktorej môžu deti vykazovať symptómy nákazy, sa veľmi rôzni.


Štúdia dvoch lekárok z Národnej detskej nemocnice v hlavnom meste Spojených štátov prichádza len niekoľko dní predtým, ako sa deti po celom svete vrátia do škôl. Server Deutsche Welle upozorňuje, že by závery výskumu mohli ešte vyostriť už aj tak pomerne vášnivé debaty o tom, či je skutočne bezpečné školy otvoriť, alebo či by mali zostať zatvorené. Téme sa venuje portál lidovky.cz

Lekárky prišli na základe výskumu s tvrdením, že infikované deti môžu šíriť koronavírus ešte týždne po tom, ako sa nakazili, a to aj napriek tomu, že samé žiadne príznaky nevykazujú. Už skôr iná štúdia odborníkov z Bostonu preukázala, že deti a mladiství môžu mať v tele prekvapivo vysoké množstvo vírusu.

Wu-chan znovu otvorí školy, ale je stále pripravený vrátiť sa k výučbe cez internet, ak sa Covid-19 rozšíri
Wu-chan, mesto, odkiaľ sa začal šíriť Covid-19, otvára budúci týždeň školy a škôlky. Existujú však pohotovostné plány na prechod späť na internetové vzdelávanie, ak by sa koronavírus znovu rozšíril, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Na citovanej štúdii z Washingtonu pracovali odborníčky Roberta DeBiasiová a Meghan Delaneyová, ktoré analyzovali zdravotné záznamy a dáta celkom 91 detí z 22 nemocníc naprieč Južnou Kóreou. "Na rozdiel od amerického zdravotníckeho systému ľudia v Južnej Kórei, ktorí sú pozitívne testovaní, zostávajú v nemocnici do doby, než sú úplne zdraví," vysvetlila lokalitu výskumu podľa DW DeBiasiová.

Podľa štúdie, ktorá bola publikovaná v odbornom magazíne JAMA Pediatrics, zhruba pätina zo skúmaných detí nevykazovala vôbec žiadne príznaky počas celého priebehu choroby. Ďalšia pätina mala spočiatku bezpríznakový priebeh a symptómy sa prejavili až neskôr. Viac ako polovica potom vykazovala príznaky choroby covid-19 hneď od začiatku. Dĺžka obdobia, v akom deti vykazovali symptómy, sa podľa lekárok tiež líšila. Pohybovala sa totiž medzi tromi dňami až tromi týždňami.

Tri týždne po nákaze boli stopy vírusu stále prítomné u približne polovice detí a asi pätiny asymptomatických detských pacientov. Obe lekárky k svojmu výskumu jedným dychom dodávajú, že je stále potrebné skúmať, akú úlohu hrajú deti pri šírení koronavírusu. “Naša štúdia celkom iste rozvíri ďalšie diskusie na túto tému,” uviedli DeBiasiová a Delaneyová.

Merkelová tvrdí, že pandémia Covid-19 sa zhorší, ale prisľúbila chrániť deti a ekonomiku
Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala, že pandémia Covid-19 sa v nadchádzajúcich mesiacoch pravdepodobne prudko zrýchli, a sľúbila, že jej vláda sa sústredí na sociálne zabezpečenie a ochranu hospodárstva, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Výskumníci z Bostonu zas prišli s tým, že u detí je možné sledovať prekvapivo vysoké množstvo vírusu. A to aj napriek tomu, že niekedy môžu mať bezpríznakový priebeh. Vedci odobrali vzorky z nosných dutín a z krku celkom 49 nakazeným deťom a mladistvým mladším ako dvadsaťjeden rokov. Výsledky ukázali, že táto veková kategória môže často vo svojom tele prechovávať vyššiu koncentráciu vírusu ako niektorí dospelí, ktorí museli byť hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Hoci iné štúdie uvádzajú, že prenos medzi deťmi, napríklad v škole, je menej pravdepodobný a že ani z dieťaťa na dospelého sa vírus neprenáša ľahko, všetky sa zhodujú na tom, že deti môžu byť prenášačmi. Malé deti ale majú podľa výsledkov štúdie oveľa menej takzvaných ACE-2 receptorov, teda enzýmov, ktoré sa nachádzajú na bunkovej membráne pľúc, tepien, srdca či obličiek. Všeobecne sa ACE-2 receptory považujú za slabé miesto, ktorým koronavírus preniká do buniek.

Už nie je čas na slová, musíme začať konať! Varuje Čekan, autor slovenského testu na Covid-19
Druhá vlna koronavírusu je tu. Európa, ktorou sa šíri Covid-19 už od začiatku roka, sa pomaly opäť mení na farebné zóny a jednotlivé krajiny znovu prijímajú opatrenia na zastavenie jeho postupu, píšu tvnoviny. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.