Pobaltské krajiny uvalili sankcie na niektorých bieloruských predstaviteľov
31 | 08 | 2020 I TASR

Litva, Lotyšsko a Estónsko v pondelok zaviedli zákaz vstupu na svoje územie pre bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a 29 ďalších vysokopostavených bieloruských politikov. Informovala o tom agentúra AP.


Pobaltské štáty zákaz vstupu zaviedli v spoločnom dokumente. "V budúcnosti na zoznam pribudnú ďalšie osoby," uviedol litovský prezident Gitanas Nauséda. Európska únia plánuje zostaviť vlastný zoznam približne 20 bieloruských predstaviteľov podozrivých zo zmanipulovania volieb a zásahov voči demonštrantom. Lukašenko na tomto zozname zatiaľ údajne nie je, v budúcnosti by sa tam však mohol objaviť.

Sankčný zoznam pobaltských krajín zahŕňa predstaviteľov z prezidentskej kancelárie, ústrednej volebnej komisie, ministerstiev vnútra a spravodlivosti a generálnej prokuratúry. Už minulý týždeň litovské ministerstvo zahraničných vecí navrhlo sankcie voči 118 predstaviteľom podozrivým zo zásahov voči protestujúcim a 30 podozrivým zo zmanipulovania volieb.

V Bielorusku vypukli demonštrácie proti Lukašenkovi bezprostredne po oznámení oficiálnych výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, podľa ktorých zvíťazil Lukašenko so ziskom 80,1 percenta hlasov, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie v úrade. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská, ktorá získala 10,12 percenta hlasov, i ďalší opoziční kandidáti výsledky odmietli. Neuznáva ich ani Európska únia.

Ruskí zlodeji prešli počas korony na nové typy podvodov
Rast nákupu cez internetové obchody a zvýšenie objemu bezhotovostných platieb je novou živnou pôdou pre kybernetických zlodejov. Uviedol portál Ura.news. Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič