Čepček predložil návrh zmien v potratoch v rozpore s rokovacím poriadkom, tvrdí Dostál
31 | 08 | 2020 I SITA

Novelu zákona o umelom prerušení tehotenstva predložil do Národnej rady (NR) SR poslanec Martin Čepček (OĽANO) v rozpore s rokovacím poriadkom parlamentu, nemožno o nej rokovať. Tvrdí to poslanec Ondrej Dostál (SaS), ktorý už v tejto súvislosti oslovil aj šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina).


Napriek formálnym a drobným obsahovým odlišnostiam ide podľa Dostála nepochybne o návrh podaný v tej istej veci, ako bol neschválený návrh poslancov ĽSNS z júla tohto roka. Predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS) to vidí podobne. Obrátiť sa plánuje aj na ústavnoprávny výbor a žiadať stiahnutie návrhu.

Dostál skonštatoval, že v zmysle rokovacieho poriadku možno predložiť návrh v tej istej veci najskôr o šesť mesiacov. Pripomenul výkladné stanovisko Ústavnoprávneho výboru NR SR z roku 2011, ktoré hovorí, že spojenie "v tej istej veci" neznamená, že musí ísť o formálne aj obsahovo totožný návrh zákona, ale že sa tým rozumejú tie isté právne vzťahy, ktoré upravoval neschválený návrh.

"Návrh poslanca Čepčeka je napriek formálnym a drobným obsahovým odlišnostiam nepochybne podaný v tej istej veci ako neschválený návrh skupiny poslancov ĽSNS, od ktorého neschválenia neuplynula zákonom stanovená lehota šesť mesiacov," podotkol. Vzhľadom na to je podľa neho evidentné, že návrh bol podaný v rozpore so zákonom o rokovacom poriadku, a preto o ňom nemôže parlament rokovať.

Strana Smer-SD dôrazne protestuje proti zámeru vlády zrušiť obedy zadarmo
Strana Smer-SD dôrazne protestuje proti zámeru vlády zrušiť obedy zadarmo v materských a základných školách, a urobí všetko pre to, aby sa toto opatrenie od januára budúceho roka neprijalo. Na pondelkovom brífingu v obci Dohňany v Púchovskom okrese... Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | TASR


Cigániková hovorí o návrhu ako o úplnom obmedzení práv ženy a o tzv. "poľskom modeli". Jeho predloženie považuje za "vrcholne nekorektné" voči koaličnému partnerovi SaS a aj voči kolegom z OĽANO. Strana SaS podľa jej slov s takýmto návrhom nesúhlasí. "Myslíme si, že podľa pravidiel, by nemal byť takýto návrh ďalšieho pol roka," komentovala s tým, že SaS podá podnet na ústavnoprávny výbor za porušenie legislatívnych pravidiel a bude žiadať, aby bol vyradený z rokovania.

Čepček v novele potratového zákona navrhoval zmenu názvu "umelé prerušenie tehotenstva" na "umelé ukončenie tehotenstva". Navrhol tiež zakotviť v zákone, že potrat nie je odporúčané riešenie. V dôvodovej správe tvrdí, že návrh zlepšuje potratový zákon. A to poskytnutím vyššej ochrany nenarodenému dieťaťu a "odstránením diskriminácie na základe veku dieťaťa tým, že odstraňuje bezdôvodné potraty".

Ako výnimky by sa mali zanechať ohrozenie života matky, zdravia matky, diagnostikované ťažké poškodenie dieťaťa a prípad tehotenstva ako následku trestného činu. Matke v prípade ohrozenia zdravia alebo ťažkého poškodenia dieťaťa chcel umožniť "právo na minimálne dva nezávislé názory odborníkov - lekárov".