Američanov štve, že Rusi si bránia vzdušný priestor blízko svojich hraníc
31 | 08 | 2020 I Ivan Brožík


Americká armáda tvrdí, že ruskí piloti lietali riskantne a niekoľkokrát skrížili letovú dráhu amerického bombardéra vo vzdialenosti asi do 30 metrov.







Dve ruské stíhačky Su-27 konali "nebezpečne a neprofesionálne" pri sledovaní amerického bombardéra B-52 nad Čiernym morom. Toto vyhlásenie urobilo v sobotu velenie vzdušných síl USA v Európe a Afrike, informuje portál tass.ru.

K incidentu došlo 28. augusta. "Piloti dvoch ruských Su-27 zachytili bombardér amerického letectva B-52, ktorý vykonával bežné operácie nad medzinárodnými vodami Čierneho mora. Ruskí piloti leteli nebezpečne a neprofesionálne a skrížili letovú dráhu amerického bombardéra vo vzdialenosti asi 30 stôp ( asi medzi deväť až desať metrov, čo je dosť nereálne - pozn. red.) od trupu B-52 v rovnakej letovej výške a s pomocou prídavného spaľovania, v dôsledku čoho došlo k turbulenciám a bola obmedzená schopnosť manévrovania B-52," uvádza americká armáda.

Dve stíhačky Su-27 "odprevadili" F-16, ktorá letela k ruskej hranici (VIDEO)
Dvojica ruských stíhacích lietadiel Su-27 rýchlo ukončila rutinný cvičný let, aby sprevádzala belgické bojové lietadlo blížiace sa k štátnej hranici, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Marek Molnár


"Takéto akcie zvyšujú pravdepodobnosť zrážok vo vzduchu, sú zbytočné a nezlučiteľné s dobrými letovými mravmi a medzinárodnými letovými normami," - uviedol v tlačovej správe veliteľ amerického letectva v Európe a Afrike generál Jeffrey Harrigian.

Ako už skôr informovalo Národné centrum pre riadenie obrany (NTSUO) Ruskej federácie, ruské Su-27 boli v piatok aktivované s cieľom donútiť americký bombardér B-52H nad Čiernym morom zmeniť letový kurz, smerujúci do ruského vzdušného priestoru. Podľa veliteľstva ruských vzdušných síl, letecký cieľ, ktorý sa blížil k ruskej hranici, bol detekovaný nad neutrálnymi vodami. Stredisko vysvetlilo, že "posádky ruských stíhačiek sa priblížili na bezpečú vzdialenosť od vzdušného objektu a identifikovali ho ako strategický bombardér amerického letectva B-52H".

NTSUO tiež poznamenala, že celý let ruských stíhačov  sa uskutočnil striktne v súlade s medzinárodnými pravidlami pre využitie vzdušného priestoru. Po tom, čo sa americké lietadlo otočilo od ruských hraníc, sa Su-27 bezpečne vrátili na domácu základňu.

Spojené arabské emiráty vyslali svoje stíhačky na Krétu
V Stredomorí rastie napätie medzi Tureckom a Gréckom, oficiálnym dôvodom sú ambície Ankary ťažiť plyn v sporných vodách medzi obomi štátmi. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Ivan Brožík