Turecko oznámilo nové námorné cvičenia v Stredomorí, ktoré budú trvať do 11. septembra
30 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ankara vydala nové varovanie cez navigačný telex (Navtex) s tým, že v nasledujúcich dvoch týždňoch usporiada vojenské cvičenia vo východnom Stredomorí. Toto oznámenie prichádza uprostred napätého územného sporu s Gréckom, informuje portál RT.


Cvičenia s paľbou sa budú konať medzi 29. augustom a 11. septembrom podľa informácií vydaných námorníctvom krajiny v piatok. Oblasť určená pre cvičenie leží južne od mesta Anamur medzi tureckým pobrežím a Cyprom.

Správa nadväzuje na ďalšie oznámenia vydané Tureckom tento týždeň. Ankara predtým ohlásila strelecké cvičenie vo východnom Stredomorí na 1-2. septembra, pričom tak rozšírila prieskumnú misiu svojho výskumného plavidla Oruc Reis, ktorého plavba má skončiť tento štvrtok.

Únia hrozí Turecku v spore o plyn v Stredomorí novými sankciami
Európska únia v podstate adresovala Ankare ultimátum. Ak sa situácia v stredomorskej hraničnej spornej oblasti neupokojí do 24. septembra, prídu ostré a tvrdé sankcie zo strany Bruselu. Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Plavidlo Oruc Reis, ktoré je podporované niekoľkými vojenskými plavidlami, vykonáva prieskum ropy a zemného plynu v sporných vodách východného Stredomoria blízko gréckych ostrovov, čím sa zvyšuje napätie medzi oboma spojencami NATO.

Zvýšená aktivita v regióne mala za následok niekoľko incidentov medzi oboma národmi. Posledný z nich nastal v piatok, keď sa šesť gréckych stíhacích lietadiel F-16 priblížilo k spornej oblasti a následne boli zahnaní Tureckom.

Grécko aj Turecko si uplatňujú nároky na časti vôd obklopujúcich ostrovy Kréta a Cyprus. Tvrdenia Ankary posilnila jej námorná dohoda s líbyjskou vládou uznanou OSN, ktorá sa dosiahla minulý rok. Dohoda bola zamietnutá Gréckom, ako aj mnohými ďalšími krajinami vrátane Francúzska. Napriek narastajúcemu medzinárodnému tlaku Ankara odmietla ustúpiť a sľúbila pokračovať v prieskume ropy a plynu v problémových vodách.

Francúzi, Taliani, Gréci a Cyprus provokujú vojenským cvičením v Stredozemnom mori Turecko
Grécko, Francúzsko, Taliansko a Cyprus začnú v stredu spoločné vojenské cvičenie vo východnej časti Stredozemného mora, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR