Tajomstvo záhadnej žiary v strede Mliečnej dráhy sa prehlbuje
30 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Odborníkov už dlho trápi vysokoenergetická žiara, ktorá svieti v strede Mliečnej dráhy, pričom záhadu teraz prehĺbil nový výskum, ktorý odmieta hlavnú teóriu nevysvetliteľného javu, informuje portál RT.


Srdcom našej galaxie je vysoko energetická oblasť, ktorá je doplnená masívnou čiernou dierou. Toto množstvo energie je podporované mimoriadnym žiarením gama lúčov, ktoré sú hlavnou témou intenzívnej debaty medzi astronómmi od doby, keď sa objavila pred 10 rokmi.

NASA / DOE / Fermi LAT Collaboration


Hlavné vysvetlenie zvláštnej anomálie, ktorá sa nazýva Galactic Center GeV Excess (GCE), spočíva v tom, že by mohlo ísť o vedľajší produkt temnej hmoty. Ale, bohužiaľ, nový výskum túto myšlienku odmieta.

Po vyčerpávajúcej sérii experimentov, ktoré sa uskutočnili v priebehu troch rokov, vedci z Kalifornskej univerzity v Kalifornii Irvine (UCI) prišli so zistením, že príčina žiary nemá nič s temnou hmotou.

"Pozreli sme sa na všetky rôzne modely, ktoré prebiehajú v Mliečnej dráhe, vrátane molekulárneho plynu, hviezdnych emisií a vysokoenergetických elektrónov, ktoré rozptyľujú nízkoenergetické fotóny," vysvetlil spoluautor štúdie Oscar Macias,. "Trvalo viac ako tri roky, kým sme spojili všetky tieto nové, lepšie modely a preskúmali emisie. Zistili sme, že s tým temná hmota nič nemá," poznamenal astrofyzik.

11-miliardová medzera v našom chápaní histórie vesmíru bola konečne „naplnená“
Sloan Digital Sky Survey (SDSS) publikoval komplexnú 3D mapu vesmíru, ktorá predstavuje „jeden z najvýznamnejších pokrokov v kozmológii za posledných desať rokov,“ uviedol jeden expert, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Tím chcel zdôrazniť, že ich výskum nevylučuje existenciu temnej hmoty v galaxii. Aj keď výskum mohol byť populárnej teórii smrteľným úderom, tvrdia, že ich zistenia by sa nemali považovať za odrádzajúce.

"Existuje veľa alternatívnych kandidátov na temnú hmotu," vysvetlil ďalší spoluautor, Kevork Abazajian, profesor fyziky a astronómie na UCI. "Hľadanie bude skôr ako rybárska výprava, keď ešte neviete, kde sú ryby," dodal na záver.

Planetárna obrana bola posilnená novým laserom, ktorý dokáže za denného svetla pozorovať „neviditeľné“ úlomky vesmíru (VIDEO)
Lasery sú naším nástrojom na sledovanie úlomkov vesmíru nad Zemou a pomáhajú spoločnostiam aj národom vyhnúť sa nechcenému kontaktu na obežnej dráhe. Laserová obrana však doteraz fungovala pri extrémnych obmedzeniach, čo už teraz neplatí, informuje... Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár