Rusko sleduje Bielorusko „oveľa zdržanlivejšie“ ako Európa a USA, tvrdí Putin
30 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Rusko pozorne sleduje udalosti v Bielorusku, ktoré je postihnuté povolebnými protestmi, ale robí to oveľa opatrnejšie ako Západ, uviedol prezident Vladimir Putin, informuje portál RT.


"Veríme, že ide predovšetkým o vnútornú záležitosť bieloruskej spoločnosti a obyvateľov Bieloruska," uviedol Putin pre televízny kanál Russia-1 v sobotnom rozhovore, v ktorom hovoril o masových protestoch v Bielorusku, ktoré trvajú celé týždne po víťazstve Alexandra Lukašenka. Výsledok prezidentských volieb z 9. augusta vyvolal obvinenia opozície z volebného podvodu.

Po vypuknutí protestov niektorí európski vodcovia vyzvali Moskvu, aby nezasahovala do Bieloruska kvôli špekuláciám médií, že Rusko do krajiny pošle alebo už vyslalo armádu. Minsk aj Kremeľ tieto tvrdenia odmietli.

Irán zosmiešňuje americké sankcie: „Hodiny tikajú len v Pompeovom paralelnom vesmíre“
Teherán si zažartoval z Mikea Pompea po tom, čo najvyšší americký diplomat stanovil termín na zavedenie sankcií voči Iránu podľa dohody JCPOA, a to aj napriek odmietnutiu Rady bezpečnosti OSN podporiť iniciatívu USA, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Na druhej strane sa EÚ, ktorá na rozdiel od Moskvy odmietla uznať právoplatnosť volieb, tento týždeň dohodla na uvalení sankcií na približne 20 bieloruských úradníkov, ktorých považuje za zodpovedných za povolebný zásah. Poľsko a Česká republika zašli ešte o krok ďalej a požadovali usporiadanie nových volieb.

Rovnako USA už signalizovali svoju podporu pre bieloruskú opozičnú osobnosť Svetlanu Cichovskú. V pondelok sa bývalý prezidentský kandidát stretol s námestníkom ministra zahraničia USA Stephenom Biegunom, aby diskutovali o „posilnení demokracie a ľudských práv v krajine“.

„Pokiaľ ide o udalosti v Bielorusku, konáme oveľa zdržanlivejšie a nezaujatejšie ako mnohé iné národy v Európe a USA,“ uviedol Putin a dodal, že Rusko stále sleduje Bielorusko, pričom je to „pravdepodobne etnicky, kultúrne a duchovne najbližšia krajina k Rusku“.

Izraelskí turisti objavili v Golanských výšinách nechránené otvorené tanky (VIDEO)
Turisti v Golanských výšinách sa v pokoji prechádzali oblasťou ozbrojených a nestrážených bojových tankov. Izraelská armáda sa zaviazala, že „prísne“ potrestá vojakov zodpovedných vojakov, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár