Od septembra nastúpi do škôl viac ako 692-tisíc žiakov
30 | 08 | 2020 I SITA

Základné školy a stredné školy v školskom roku 2020/2021 privítajú vyše 692-tisíc žiakov. Ako pre agentúru SITA uviedlo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, ide zatiaľ o predbežné dáta a presné údaje by mali mať až po zbere dát, ktorý sa uskutočňuje k 15. septembru.


Žiakov čaká od nástupu do škôl od 2. do 15. septembra sprísnené hygienické opatrenia, ako napríklad nosenie rúšok aj v triede či častejšia dezinfekcia. Opatrenia sa podľa epidemiologickej situácie môžu predĺžiť a dodržiavať aj počas obdobia od 16. do 23. septembra. Nosenie rúšok v triedach platí pre stredoškolákov a žiakov druhého stupňa základných škôl

Predpokladaný počet žiakov na základných školách by mal vzrásť na vyše 497-tisíc žiakov. V minulom školskom roku základnú školu navštevovalo viac ako 480-tisíc školákov. Základné školy v školskom roku 2020/2021 v prvom ročníku privítajú približne 65-tisíc detí.

Na stredných školách by malo v roku 2020/2021 študovať podľa dát ministerstva menej žiakov, a to menej ako 196-tisíc. Vlani ich študovalo vyše 202-tisíc. Do prvého ročníka by malo nastúpiť takmer 40-tisíc nových stredoškolákov.

Koaličný návrh novely vysokoškolského zákona nemá ovplyvniť chystaný zákon o vysokých školách
Návrh na novelu vysokoškolského zákona z dielne koaličných poslancov, ktorý má umožniť odoberať akademické tituly, by nemal mať vplyv na tvorbu nového zákona o vysokých školách. Ako pre agentúru SITA uviedol tlačový odbor Ministerstva školstva,... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | SITA


Ministerstvo školstva 18. augusta predstavilo manuál pre školy, podľa ktorého sa nebudú zatvárať celoplošne, ako to bolo v prípade prvej vlny pandémie koronavírusu. Ustanovenia majú odporúčací charakter a školy ich môžu vykonať podľa svojich možností. Dokument je vypracovaný formou výstražného systému a manuálu odporúčaní na troch úrovniach, a to zelenej, oranžovej a červenej.

Zelená fáza predstavuje stav, keď škola nemá žiadneho podozrivého ani pozitívneho žiaka či zamestnanca. Oranžová fáza je predprípravou a zachytáva situáciu, keď má škola žiaka alebo zamestnanca podozrivého na koronavírus. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade pozitívnych výsledkov dvoch a viac prípadov u žiakov alebo nepedagogického pracovníka či učiteľa. Školská dochádzka bude od 2. septembra opäť povinná.

Väčšina rodičov nechá v obchode za školské potreby od 100 do 150 eur
Tri štvrtiny rodičov nechajú v obchode za školské potreby od 100 do 150 eur. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala TASR špecialista externej komunikácie Poštovej banky Eva Peterová. Ak sa k tejto sume pripočítajú ešte náklady na družinu,... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | TASR