Na slovenských čerpacích staniciach by ceny mali stagnovať
30 | 08 | 2020 I SITA

 Na slovenských čerpacích staniciach by mala pokračovať prázdninová atmosféra. Ceny pohonných látok by mali viac menej stagnovať.


„Od vývoja cien čierneho zlata závisí aj vývoj cien benzínu a nafty na našich čerpacích staniciach. Vzhľadom na vývoj v predchádzajúcich týždňoch, kedy bola aktivita na ropnom trhu utlmená, očakávame, že benzín na našich pumpách bude v nasledujúcom týždni taktiež stagnovať alebo len veľmi mierne rásť o pár desatín percenta,“ povedala pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Ceny benzínu sa na našich pumpách minulý týždeň takmer nezmenili. Cena 95-oktánového benzínu zostala v 34. tohtoročnom týždni na rovnakej úrovni ako týždeň predtým, teda na úrovni 1,157 eura za liter. Nevýrazný vývoj zaznamenal aj 98-oktánový benzín, ktorého cena klesla len nepatrne o 0,1 % na úroveň 1,343 eura za liter. Ceny nafty sa taktiež nezmenili a zostali na hodnote 1,037 eura za liter. „V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, sú benzín aj nafta lacnejšie o zhruba 12 až 17 %,“ dodala Glasová.

Koaličný návrh novely vysokoškolského zákona nemá ovplyvniť chystaný zákon o vysokých školách
Návrh na novelu vysokoškolského zákona z dielne koaličných poslancov, ktorý má umožniť odoberať akademické tituly, by nemal mať vplyv na tvorbu nového zákona o vysokých školách. Ako pre agentúru SITA uviedol tlačový odbor Ministerstva školstva,... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | SITA


Už niekoľko týždňov je vývoj na svetovom ropnom trhu viac-menej stabilný a ceny ropy Brent sa pohybujú bez výraznejších výkyvov. Inak to nebolo ani počas minulého (34. týždeň) a tohto týždňa. Ropa Brent sa pohybovala v rozmedzí 44 až 46 amerických dolárov za barel. Na stabilných úrovniach je podľa analytičky cena ropy držaná letnou dovolenkovou sezónou, počas ktorej je aktivita na trhoch slabšia. „Okrem toho na ceny čierneho zlata pôsobí oživovanie globálnej ekonomiky (čo podporuje dopyt) a ťažobné limity kartelu OPEC (čo znižuje ponuku),“ doplnila.

Výraznejšie smerom nahor cenu ropy nevytlačili dva hurikány ohrozujúce Mexický záliv, z ktorých najväčšie obavy aktuálne vyvoláva hurikán Laura. Tie už spôsobili odstávky ťažby u viacerých producentov. Ku koncu tohto týždňa bolo pozastavených až zhruba 90 % tamojšej produkcie. „Cenový rast na ropnom trhu je čiastočne tlmený tým, že na trhu stále pretrváva vysoký previs ponuky nad dopytom. Vývoj ropy bude v ďalších dňoch závisieť od toho, ako dopadne hurikán na ťažobné spoločnosti a do akej miery poškodí produkciu. Okrem toho, komoditné trhy sa čoraz viac obávajú aj druhej vlny koronavírusu, nakoľko počty nakazených vo svete výrazne stúpajú,“ konštatovala Glasová.

V nedeľu hrozia na juhu Slovenska horúčavy, treba dbať na pitný režim
Teploty na juhu Slovenska môžu počas nedele dosiahnuť až 35 stupňov Celzia. Zdravotnícki záchranári preto v snahe minimalizovať kolapsy z tepla odporúčajú dbať na pitný režim. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | TASR