Dôkazy, že masky chránia pred koronavírusom, „nie sú veľmi presvedčivé“
30 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Napriek príkazom na nosenie masiek, ktoré boli zavedené na zastavenie šírenia Covid-19, zástupkyňa vedúceho lekárstva Veľkej Británie Jenny Harriesová spochybňuje ich efektívnosť, informuje portál RT.


Keď sa školy pripravujú na opätovné otvorenie, vláda vydala usmernenie, podľa ktorého sa bude od študentov a učiteľov vyžadovať, aby mali v spoločných priestoroch masky. Masky sa v súčasnosti požadujú v aj nemocniciach, vo verejnej doprave a v mnohých podnikoch.

Na debate s premiérom Borisom Johnsonom sa však Harriesová postavila proti teórii, že masky pomáhajú zastaviť šírenie Covid-19, čo ďalej zmiatlo postoje odborníkov v tejto oblasti. Johnson tiež uviedol, že nechce vidieť v triedach zakryté tváre.

"Dôkazy o zakrytí tváre nie sú veľmi presvedčivé v oboch smeroch. Neustále sa učíme, ako sa vírus prenáša, a možno sa v budúcnosti zmeníme, pretože sledujeme vedu,“ dodala Harriesová s tým, že masky sa budú vyžadovať iba v situáciách, keď sociálny dištanc nebude možný.

Rusko predstavilo prístroj na detekciu Covid-19 a iných patogénov vo vzduchu (VIDEO)
Rusko predstavilo zariadenie, o ktorom sa uvádza, že je schopné detegovať a analyzovať vzdušné patogény, ako sú baktérie, toxíny a vírusy - vrátane Covid-19. Upozorní na potenciálne nebezpečenstvo v priebehu niekoľkých sekúnd a potom presne určí... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Marek Molnár


„V súčasnosti sú dôkazy dosť stabilné, ale v uzavretých prostrediach môže byť pre deti a učiteľov veľmi upokojujúce vedieť, že ľudia dodržujú preventívne opatrenia,“ pokračovala.

Harriesová v minulosti pochybovala o účinnosti nosenia masky a uviedla, že môže mať opačný účinok a skutočne „zachytí vírus v maske“, čím prinútiť ľudí, aby ho dýchali. V tom čase uviedla, že nosiť masku „nebol dobrý nápad.“

Iní odborníci boli podobne skeptickí a odporúčali iba ľuďom, ktorí majú príznaky, aby si zakryli tváre, niektorí dokonca varovali pred nákupom masiek, aby nezaplavili trh a sťažili tak zdravotníckemu personálu zásobovanie.

Turecko oznámilo nové námorné cvičenia v Stredomorí, ktoré budú trvať do 11. septembra
Ankara vydala nové varovanie cez navigačný telex (Navtex) s tým, že v nasledujúcich dvoch týždňoch usporiada vojenské cvičenia vo východnom Stredomorí. Toto oznámenie prichádza uprostred napätého územného sporu s Gréckom, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár