Únia hrozí Turecku v spore o plyn v Stredomorí novými sankciami
29 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Európska únia v podstate adresovala Ankare ultimátum. Ak sa situácia v stredomorskej hraničnej spornej oblasti neupokojí do 24. septembra, prídu ostré a tvrdé sankcie zo strany Bruselu.


Únia hrozí Turecku ďalšími sankciami v súvislosti s okolnosťami konfliktu okolo podmorských ložísk plynu vo východnom Stredomorí. Pred prijatím nových represívnych opatrení by sa však ešte mala dať šanca diplomacii, preto ten takmer mesačný termín. Konečné rozhodnutie o sankciách by sa malo prijať na osobitnom samite EÚ, ktorý sa začne 24. septembra. Informuje portál faz.net.

Grécko a Cyprus už dlho žiadajú prísnejšie sankcie voči Turecku kvôli prieskumu plynu vo vodách Stredozemného mora. Domnievajú sa, že ich Ankara uskutočňuje v exteritoriálnych vodách a preto ich považuje za nezákonné. Turecko tieto tvrdenia odmieta. Zastáva názor, že lokality, v ktorých hľadá zemný plyn, patria k jej kontinentálnemu šelfu, aj keď sú blízko gréckych ostrovov Rhodos a Kastelorizo.

EÚ už prvú etapu sankcií voči Turecku aplikuje dávnejšie. Zmrazila jeho aktíva na svojom území. V roku 2019 sa tiež rozhodla obmedziť prideľovanie finančných prostriedkov a pozastaviť rokovania týkajúce sa dohody o leteckej doprave.

Erdogan obviňuje Grécko z „vysievania chaosu“ v Stredomorí
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil susedné Grécko z „vysievania chaosu“ vo vodách Stredozemného mora, v ktorých si obe krajiny určujú požiadavky na prírodné zdroje, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Otázka, ako by EÚ mala riešiť konflikt o zásoby zemného plynu vo východnom Stredomorí, bola jednou z dvoch hlavných tém na aktuálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí spolu s rozpravou o Rusku. Podobný konflikt vzniká aj na ostrove Cyprus, na ktorého pobreží už boli objavené bohaté zásoby zemného plynu.

Otázka, koľko sankcií by sa malo v prípade konfliktu uplatniť, je v EÚ kontroverzná. Nemecko by uprednostnilo najskôr diplomatické iniciatívy. Federálna vláda sa snaží tento spor sprostredkovať celé týždne. "Potrebujeme diplomatické riešenie tohto konfliktu," uviedol vo štvrtok pri rokovaniach federálny minister zahraničných vecí Heiko Maas (SPD).

Kanclérka Angela Merkelová (CDU) mala podobné vyhlásenie na svojej letnej tlačovej konferencii. Štáty EÚ musia brať argumenty aténskej vlády vážne ale zároveň musia tiež podporovať Grécko, ktoré je zjavne v práve podľa všetkých doterajších zvyklostí. EÚ však nechce žiadne ďalšie eskalácie konfliktu. Podľa nej je potrebné diskutovať o rozdelení hospodárskych zón.

Spojené arabské emiráty vyslali svoje stíhačky na Krétu
V Stredomorí rastie napätie medzi Tureckom a Gréckom, oficiálnym dôvodom sú ambície Ankary ťažiť plyn v sporných vodách medzi obomi štátmi. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Ivan Brožík