SNP ukázalo silu národa, netreba zabúdať ani na tragédie po jeho potlačení, tvrdí Fico
29 | 08 | 2020 I TASR

Slovenské národné povstanie (SNP) ukázalo obrovskú vnútornú silu nášho národa, netreba však zabúdať ani na hĺbku tragédie po jeho potlačení.


V súvislosti so 76. výročím SNP to skonštatoval predseda Smeru-SD Robert Fico pri Pamätníku obetiam fašizmu v Kremničke, kde zorganizovala strana spomienku po odmietnutí zúčastniť sa na oficiálnych oslavách SNP v Banskej Bystrici s predstaviteľmi koalície.

Fico zdôraznil, že SNP bolo zrejme najvýznamnejšou udalosťou v novodobých dejinách Slovenska a zaradilo ho k víťazným mocnostiam po druhej svetovej vojne. Pripomenul, že okolie Banskej Bystrice má aj miesta, ktoré nepatrili k najsvetlejším v histórii, a poukázal na masové vraždy, ku ktorým došlo po potlačení Povstania.

"Preto sme sa rozhodli prísť sem do Kremničky, lebo tu je realita druhej svetovej vojny. Tu je tá tragédia, ktorá nastala po tom, ako sa Nemci rozhodli potrestať Slovákov za to, že sa odhodlali zdvihnúť hlavy," podotkol s tým, že sa o tom málo hovorí. Uviedol, že práve to dáva obraz o krutej realite Povstania.

Na každom z nás záleží, či sa zasadí za slobodu a demokraciu, tvrdí prezidentka
Na každom z nás záleží, na ktorú stranu sa v sporoch svojej doby postaví a či sa zasadí za hodnoty, ktoré Slovensku pomôžu, aby bolo slobodnou, nezávislou, demokratickou, humánnou a prosperujúcou krajinou. Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | TASR