Rusko zverejnilo podrobnosti o incidente s vojskom USA v Sýrii
29 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič

Vedúci ruského strediska pre zmierenie konfliktných strán v Sýrii uviedol podrobnosti o incidente, ktorý sa týkal ruských a amerických vojenských vozidiel 25. augusta v blízkosti Idlibu na východe krajiny, pričom ešte raz zdôraznil, že táto trasa bola s Američanmi vopred dohodnutá, informuje portál RUPLY.tv


Ruský konvoj piatich obrnených vozidiel vykonávajúci plánovanú hliadku prijal všetky potrebné opatrenia, aby zabránil incidentu s americkou armádou, ku ktorému prišlo 25. augusta v severovýchodnej Sýrii, uviedol podpredseda ruského centra plukovník Alexej Possunko.



 

“Počas hliadky, keď ruská armáda vstúpila do oblasti kontroly medzinárodnej protiteroristickej koalície, nasledovali ruský konvoj dve americké obrnené vozidlá MRAP. Zistilo sa tiež, že cesta vedúca ďalej pozdĺž tejto trasy bola zablokovaná dvoma ďalšími americkými obrnenými vozidlami, “uviedol plukovník.

Ruské stredisko pre zmierenie konfliktných strán v Sýrii zdôraznilo, že ruská armáda v Sýrii bude naďalej dodržiavať dohody dosiahnuté v oblasti boja proti medzinárodnému terorizmu.
Blokovanie ciest americkou armádou

Washington obvinil Moskvu, že Ruskí vojaci spôsobili nehodu v Sýrii, ktorá spôsobila zranenie na americkej strane.

Náčelník štábu ruskej armády Valery Gerasimov v komentári k incidentu uviedol, že v rozpore s existujúcimi dohodami sa americká armáda pokúsila zablokovať ruskú hliadku. V reakcii na to boli prijaté „potrebné opatrenia na zabránenie akémukoľvek incidentu a pokračovanie vo vykonávaní úlohy“. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dodali Američanom plné vysvetlenie toho čo sa stalo.

Peking varuje pred možnými „vojenskými nehodami“ po tom, čo USA vykonali „provokatívnu“ operáciu v Juhočínskom mori
Peking varoval pred ďalšími námornými operáciami USA v Juhočínskom mori a tvrdí, že nedávne americké aktivity vytvárajú podmienky na neúmyselnú vojenskú konfrontáciu, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Marek Molnár