Poľsko zdržuje prijatie nemeckého veľvyslanca. Jeho otec slúžil pre Hitlera
29 | 08 | 2020 I Timotej Dudka

Nemecko už niekoľko mesiacov čaká na poľský súhlas s vyslaním nového veľvyslanca do Varšavy. Poľská vláda na žiadosť však zatiaľ nereagovala. Ambasáda vo Varšave sa tak na začiatku júla ocitla bez šéfa. Podľa denníka Gazeta Wyborcza môže byť dôvodom aj snaha poľskej vlády Nemecko ponížiť.


Novým nemeckým veľvyslancom v Poľsku sa má stať skúsený diplomat Arndt Freytag von Loringhoven, ktorý stál v rokoch 2014 až 2016 na čele nemeckej ambasády v Prahe, informuje portál iDnes. Pred tým zastával 64-ročný diplomat okrem iného funkciu zástupcu riaditeľa Spolkovej spravodajskej služby. Z Prahy odišiel do Bruselu, kde doteraz pôsobil ako námestník generálneho tajomníka NATO.

Ako kameň úrazu sa aspoň podľa konzervatívnych poľských médií javí otec navrhnutého nemeckého veľvyslanca. Bernd Freytag von Loringhoven slúžil za druhej svetovej vojny u generálneho štábu. V rokoch 1944 až 1945 pracoval v bunkri nacistického vodcu Adolfa Hitlera v Berlíne. Po vojne mu nebol preukázaný žiadny podiel na vojnových zločinoch a do 70. rokov minulého storočia slúžil ako dôstojník Bundeswehru.

Nemecko žiada diplomatické vyriešenie grécko-tureckých konfliktov v Stredozemí
Nemecko vo štvrtok vyzvalo na ukončenie námorného cvičenia Grécka a Turecka vo východnom Stredozemí. Cieľom tohto kroku Berlína je začatie rokovaní medzi oboma prímorskými krajinami, ktoré sa v súčasnosti sporia pre ložiská zemného plynu a ropy v... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | TASR


Podľa serveru MDR poslalo Nemecko žiadosť o súhlas s vyslaním nového veľvyslanca do Varšavy už na konci mája. Ani na konci júna, kedy funkciu opustil doterajší ambasádor Rolf Nikel, však nemalo odpoveď. Najvyššie postaveného diplomata tak Nemecko, ktoré teraz predsedá Rade EÚ, nemá vo Varšave už takmer dva mesiace.

Podľa MDR sa ani poľské ani nemecké ministerstvo zahraničia nechce k situácii podrobne vyjadrovať. Nemecká diplomacia uviedla len to, že s poľskou stranou jedná.

Putin prehlásil, že Rusko má už najhoršie hospodárske problémy za sebou
Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že krajina už prekonala vrchol hospodárskych problémov spôsobených pandémiou Covid-19 a pripravila pôdu pre hospodárske oživenie budúci rok, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár