Na každom z nás záleží, či sa zasadí za slobodu a demokraciu, tvrdí prezidentka
29 | 08 | 2020 I TASR

Na každom z nás záleží, na ktorú stranu sa v sporoch svojej doby postaví a či sa zasadí za hodnoty, ktoré Slovensku pomôžu, aby bolo slobodnou, nezávislou, demokratickou, humánnou a prosperujúcou krajinou.


V príhovore na oslavách 76. výročia Slovenského národného povstania (SNP) to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zdôraznila odkaz Povstania a potrebu ochrany hodnôt. Apelovala tiež, aby každý prijal svoju zodpovednosť za Slovensko. Zároveň ocenila hrdinstvo účastníkov Povstania.

"Udalosť, ktorú si dnes pripomíname, nám z hĺbky histórie odkazuje, že civilizačné hodnoty sa musia brániť ešte v predpolí skôr, ako sa objavia iba prvé náznaky ich ohrozenia, nie až na poslednej hradbe, ako sa to stalo v druhej svetovej vojne. Tento odkaz Povstania majme, prosím, na pamäti, lebo je to odkaz vykúpený krvou a obeťami. Prijmime preto svoju zodpovednosť za Slovensko a nesme ju tak statočne, ako to dokázala povstalecká generácia," uviedla hlava štátu.

Bojkot osláv SNP je urážkou tých, ktorí v ňom bojovali, tvrdí vznikajúci Hlas
Bojkot osláv výročia Slovenského národného povstania (SNP) je smiešny a je urážkou tých, ktorí v ňom bojovali. Vyhlásila to vznikajúca strana Hlas - sociálna demokracia. Informoval o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | TASR


Poznamenala, že SNP je pre ňu odjakživa spájané s hrdinstvom. Zdôraznila, že hoci mohli účastníci Povstania aj ich blízki za každý ich čin zaplatiť najvyššiu cenu, našli v sebe silu i odhodlanie a zapojili sa do ozbrojeného boja proti nacizmu a fašizmu.

"Vaša odvaha, odvaha všetkých účastníkov protifašistického povstania, nám, vašim potomkom, nastavuje zrkadlo," povedala. Zdôraznila, že pre svoju vlasť a pre nás všetkých urobili najviac, čo vo svojej dobe mohli. "Kiežby to mohol niekto s odstupom trištvrte storočia povedať aj o našej generácii," dodala.